El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’esquerra espanyola fracassa en l’intent d’estabilitzar l’Estat
  • CA

Espanya ha fallit en l’intent d’homologar-se a Europa. Era el primer cop que l’Estat espanyol podia tenir un govern central de coalició -una fórmula ja plenament acceptada en molts estats de la Unió Europea- però el PSOE i Podemos no han estat capaços de revertir la cultura política de Madrid en no arribar a cap acord. Pedro Sánchez no ha aconseguit revalidar els suports de la moció de censura a Mariano Rajoy i s’ha quedat, de moment, sense la seva presidència.

Esquerra Republicana havia aplanat aquest matí a PSOE i Podemos el camí perquè arribessin a un pacte. A quatre hores de la segona volta del debat d’investidura, Gabriel Rufián ha anunciat que ERC s’abstindria i que, per tant, quedava en mans dels dos partits d’esquerres espanyols arribar a un acord. El líder dels republicans al Congrés dels Diputats els ha alertat que en cas que hi hagi nous comicis, els votants no tornaran a confiar en ells i que, per tant, hi ha l’amenaça d’un govern de dretes “on Santiago Abascal sigui ministre de Defensa i Inés Arrimadas sigui ministra de l’Interior”.

[r:2]

Això no ha fet canviar el panorama i quatre hores després ha arribat el moment de reprendre el debat d’investidura sense un acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Podemos ha fet una última contraoferta al PSOE abans de començar el ple que exigia una vicepresidència de Drets Socials i els ministeris de Sanitat, Treball, i Ciència i Universitats. Això ha estat rebutjat pels socialistes en considerar que venia a ser “el mateix” que ja s’havia ofert amb anterioritat i que també havia estat denegat.

 

Oferta in extremis

Ja en el ple, Sánchez ha dit durant el seu discurs que li hagués agradat formar “un govern progressista” amb Podemos, però ha criticat durament Pablo Iglesias per no haver acceptat els ministeris que li havia suggerit el partit socialista. “Prefereixo no ser president del govern espanyol però no haver de renunciar a les meves conviccions”, ha argumentat el candidat a la presidència en referència a les exigències “inassumibles” que plantejava Iglesias.

Captura de pantalla 2019 07 25 a les 14.52.13

Pablo Iglesias durant el ple d’investidura de Pedro Sánchez

Quan ha sigut el torn d’Iglesias, el líder de Podemos ha sorprès l’hemicicle en fer una proposta a Sánchez in extremis des del faristol de l’hemicicle del Congrés dels Diputats en públic i en directe. L’oferta d’Iglesias consistia en renunciar al Ministeri de Treball a canvi de poder controlar les polítiques actives d’ocupació. Els socialistes, però, ho han rebutjat.

“Vostè ha oblidat que és president del govern perquè nosaltres ens vam creure una moció de censura que vostès no es van creure”, ha dit Iglesias en les seves primeres paraules. Per altra banda, el líder de Podemos li ha recordat que “l’únic” que demana la seva formació “són competències, no cadires”.

[r:1]

L’estabilitat de l’Estat, en joc

EuropaPress 2289414 El presidente del Gobierno en funciones Pedro Sánchez sentado en su escaño en el Congreso de los Diputados antes de la segunda votación para la investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno

Pedro Sánchez segons abans de començar la segona volta del seu debat d’investidura

Si aquest dijous Pedro Sánchez hagués sortit investit del Congrés dels Diputats, s’hagués convertit en el president espanyol que hauria d’haver fet front a la sentència que el Tribunal Suprem dicti durant les properes setmanes o mesos als líders independentistes catalans. Per una banda, el seu govern hagués estat format per membres d’un partit en què el seu líder parla obertament de presos polítics; cosa que Sánchez sempre ha lamentat perquè assegura que confia en la democràcia i la justícia espanyola. Per l’altra, cal recordar que el candidat a la presidència mai no havia contestat clarament als partits espanyolistes quan li preguntaven si indultaria els presos de consciència en cas de ser condemnats pel jutge Manuel Marchena.

 

Un nou intent o unes noves eleccions

Ara s’obren dos escenaris. Sánchez encara està a temps de seguir negociant amb Podemos i sotmetre’s a un altre debat d’investidura. L’altra opció seria anar directament a eleccions, un escenari que segons els sondejos seria favorable precisament pel PSOE. Un dels motius pels quals Sánchez podria haver rebuthat totes les propostes de Podemos seria que en uns nous comicis, la diferència de vots entre tots dos partits seria tan gran que la formació de Pablo Iglesias no es veuria amb la força suficient per demanar entrar al govern.

[r:3]

Mà estesa d’Esquerra Republicana

Gabriel Rufián durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez

Gabriel Rufián durant el debat d’investidura de Pedro Sánchez

Ja havia anunciat l’adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, que els republicans s’abstindrien en cas que PSOE i Podemos arribessin a un acord per tal de “no bloquejar” la investidura de Sánchez. Aquest matí, però, Esquerra ha anat un pas més enllà i ha anunciat, a través de Gabriel Rufián, que s’abstindrien sí o sí per tal d’aplanar el camí a les negociacions entre els dos partits. Durant la intervenció de Rufián des del faristol, el líder republicà al Congrés ha carregat sobretot contra Iglesias per no haver acceptat “quatre ministeris si Podemos té només quatre anys de vida”. “És tot un èxit”, ha etzibat Rufián.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa