El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’editorial de ‘The New York Times’ aplega l’ultradretana Somatemps i SCC
  • CA
Josep Alsina, en un acte de l’MSR  

 

L’editorial de ‘The New York Times’, en què el rotatiu nord-americà denunciava la intransigència de Madrid i assegurava “el millor resultat per a Espanya seria permetre el referèndum i que els votants catalans rebutgin la independència”, com ho van fer els electors de Quebec i Escòcia. La intransigència de Madrid només inflama les frustracions catalanes”, ha provocat una resposta unitària de les entitats contràries a la independència. Economía Digital publica la carta que han enviat “intel·lectuals constitucionalistes” a The New York Times per posar en qüestió l’editorial “favorable al referèndum de secessió a Catalunya”. La carta afirma que el rotatiu “sempre ha estat per a nosaltres un referent de la premsa lliure, pel coratge que consistentment ha demostrat advocant pels valors de la democràcia liberal i del respecte a l’imperi de la llei que la sustenta”, però “hem llegit amb una barreja de tristesa, perplexitat i frustració el seu editorial, en què sembla proposar-se que el sistema democràtic espanyol no apliqui els estàndards de separació de poders que el diari defensa per als EUA”.

 

 

El fet és que entre els signants hi ha diversos noms coneguts de la plataforma Societat Civil Catalana, com el seu president, Mariano Gomà i l’expresident de l’entitat Rafael Arenas, i també de l’entitat d’extrema dreta Somatemps, amb el seu president, Josep Alsina. Altres noms que difon Economía Digital són: Teresa Freixes, Manuel Lanzan, Miriam Tey, Oscar Uceda, Vicente Serrano, Clemente Polo, José Domingo, Ana Losada i Sergio Fidalgo.

 

 

Fonts de Societat Civil Catalana han explicat a El Món que “la idea de fer la carta va sorgir de les plataformes que estem en contra de la independència, però finalment es va decidir que se signés la carta a títol individual. Ara bé, és evident que SSC està en contra de l’editorial de The New York Times”. Així, SCC admet contactes amb Somatemps, un fet mai no reconegut públicament. De fet, els vincles existeixen, i diversos membres de Somatemps van ser confundadors de SCC, entre els quals, Josep Ramon Bosch, que va presidir totes dues entitats, i l’actual president de Somatemps, Josep Alsina, va estar present a les reunions prefundacionals de SCC. Cal recordar que Alsina va començar a militar al Partido Español Nacional Socialista, i havia militat a Fuerza Nueva, a més de tenir vinculacions amb el partit neonazi Movimiento Social Republicano (MSR).  

 

 

Preguntat per El Món, Josep Alsina ha assegurat que “no tenia constància que apareixia el meu nom, però sí que a Somatemps ens van demanar que ens adheríssim a la carta i ho vam fer”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa