L'autor que nega els crims de Stalin exculpa Colau i acusa Rahola de "censurar" el seu llibre

Ricardo González diu que "és possible" que al dictador soviètic "se li escapés la mà en algunes coses", però sosté que "va salvar el món"

 

Ricardo Rodríguez, l'autor xilè del llibre sobre Stalin que defensa que el 95% del que s'ha escrit sobre el dictador comunista "és mentida", i al qual l'Ajuntament de Barcelona ha retirat el permís per presentar-lo en un espai municipal de la Fábrica de Creació Fabra i Coats, ha assegurat aquest dissabte no tenir "clar" d'on ha vingut "el veto" a la presentació i ha qualificat d'"insòlit que a Catalunya es produeixin situacions d'aquest tipus".  "Pensava que això era més lliure, però veig que no és així, perquè hi ha forces ocultes que m'han impedit exposar la meva opinió", afirma.

 

 

En declaracions a 'El Món', l'autor s'ha queixat per les circumstàncies en què s'ha produït la suspensió de la presentació en un local municipal: "Han impedit que fes la presentació del llibre i han tancat el local per evitar que la fes, perquè van dir que si jo no parlava el local podia seguir obert per celebrar la fira [de llibres marxistes], però l'editorial no ha acceptat el xantatge i ha decidit fer la fira en un altre lloc".

 

 

Encara que segons l'editorial, organitzadora de la presentació, l'ordre de tancar el local provenia de l'alcaldessa Ada Colau a través d'una altra regidora, l'autor ha acusat la periodista Pilar Rahola d'haver intervingut per frenar la presentació: "No sé quines atribucions té ella com a censora, que es pren la llibertat d'insultar-me [en referència a un article publicat per la periodista a 'La Vanguardia']".

 

 

  

"He quedat al·lucinat —ha declarat Rodríguez— perquè fa vint anys que visc a Catalunya, he publicat diversos llibres i als meus amics i a la meva família a Sud-Amèrica els ha semblat insòlit que l'Ajuntament de Barcelona prengués decisions d'aquesta naturalesa perquè, al cap i a la fi, un llibre és un llibre".

 

 

Rodríguez, que titlla de "faules" les denúncies sobre els horrors del Gulag fetes pel dissident Aleksandr Solzhenitsyn, diu que "hi pots estar més o menys d'acord" amb les seves tesis, però no tolera crítiques com les de Rahola que, segons dius, gairebé incita a cremar els seus llibres. "I això em sembla increïble", es queixa, tot i admetre que "molta gent pot no estar d'acord" amb els seus elogis cap al dictador.

 

 

Precisament sobre Stalin, Rodríguez reconeix que ell tampoc hi està "d'acord al cent per cent", però adverteix: "Al Cèsar, el que és del Cèsar". De fet, segons diu, "si avui en dia podem caminar lliurement és perquè Stalin va salvar el món" i insisteix que les seves investigacions sobre el dictador estan "molt ben documentades", fet que li permet parlar bé del dirigent soviètic, que altres comparen amb Hitler i fins i tot li atribueixen un llegat encara més mortífer.


L'autor, que considera que s'ha de ser "objectiu" en l'anàlisi de la història, explica que "és possible que a Stalin se li escapés la mà en algunes coses, però és que no ho va tenir fàcil com a estadista", justifica. I insisteix que el 95% del que s'ha escrit sobre el dirigent "és absolutament fals" i que ho té "comprovat". "No puc deixar passar que es menteixi d'aquesta manera", ha exclamat.

Preguntat sobre si la seva intenció és glorificar la figura d'Stalin, Rodríguez ha dit que no, que el que fa és "posar-lo en el lloc just" perquè ell no glorifica "a cap ésser humà". I afegeix: "Se li ha de donar crèdit per les coses bones. Els milions de morts que se li atribueixen són pures mentides estratosfèriques que no aguanten cap anàlisi científic".

 

 

Així mateix, admet que la URSS tenia un sistema repressiu però diu que "com existeixen en tots els països del món" i justifica algunes de les mesures repressives: "Eren imprescindibles en algun moment perquè abans que arribessin els alemanys al Kremlin hi havia una situació caòtica, causada per la invasió del nazisme i la infiltració de la dreta".

 

 

Tot i la retirada del suport de l'Ajuntament a la presentació —encara que no hi ha hagut una comunicació oficial—, Rodríguez s'ha resistit a comentar el paper que hagi pogut tenir Ada Colau en l'assumpte perquè assegura que es coneixen. Així mateix també nega qualsevol responsabilitat de la CUP, perquè li ha cedit un altre espai per fer la presentació. L'autor creu que la polèmica ha significat "un desprestigi" per ell però tot i així li ha servit "perquè es disparessin les vendes del llibre" i és per això que pensa que als seus crítics "els ha sortit el tret per la culata".

 

Comentaris