L'Audiència Nacional envia a presó un jove de Sant Feliu de Guíxols acusat de planificar un atemptat jihadista

Havia contactat amb un marroquí perquè executés l'atac i s'havia compromès a donar-li "suport logístic i econòmic", un vehicle i armes blanques

 

L'Audiència Nacional ha enviat a presó un jove de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) acusat de planificar un atemptat jihadista en territori estatal. El noi, que té 21 anys i a qui la policia va detenir aquest dimarts a Àlaba, havia contactat amb un marroquí perquè executés l'atac. A la interlocutòria que l'envia a presó, el jutge Santiago Pedraz subratlla que l'activisme d'aquest jove "en pro de la causa jihadista" no és "merament intel·lectual", ja que s'havia convertit en l'autèntic cervell de l'atemptat. Entre d'altres, el jove guixolenc es va comprometre a donar "suport logístic i econòmic" al marroquí, a proporcionar-li un vehicle i armes blanques i va ser ell qui també va decidir que l'atemptat tingués lloc a Espanya.

 

La policia el va detenir aquest dimarts al País Basc, en una investigació que l'AN subratlla que ha estat "notablement dificultosa", perquè d'ençà de l'octubre de l'any passat, el jove tenia "una gran mobilitat" arreu del territori estatal i canviava "constantment" de telèfon mòbil. La interlocutòria del jutge Santiago Pedraz recull que, al llarg dels darrers anys, aquest jove guixolenc havia experimentat "una notable radicalització". No només va canviar les seves rutines del dia a dia, sinó que a través d'Internet i xarxes socials, va contactar amb persones afins i es va erigir "com a figura preeminent amb capacitat de justificar i publicitar els postulats i accions violentes" d'organitzacions com DAESH. La interlocutòria recull que Anis M. R. R. va encomanar l'execució de l'atac a un marroquí, a qui va conèixer l'any passat durant un viatge a aquest país. El jove guixolenc, subratlla l'Audiència Nacional, "va exercir de manera conscient i directa una tasca radicalitzadora i adoctrinadora" damunt del marroquí, que finalment va decidir-se a dur a terme un atac terrorista a Europa. L'Audiència Nacional explica que va ser Anis M. R. R. qui va decidir que l'atemptat tingués lloc a Espanya, i que a més es va comprometre a donar al marroquí "el suport logístic i econòmic necessaris". Entre d'altres, donant-li diners i proporcionant-li un vehicle i armes blanques (de fet, quan se'l va detenir a Àlaba, durant el registre se n'hi va trobar una d'embolicada).

  

 

  

 

La interlocutòria de l'AN recull que el jove i el marroquí estaven permanentment en contacte, i que una mostra "del domini" que tenia sobre l'atemptat era que l'altre l'anava informant puntualment de tot. A l'octubre de l'any passat, però, la policia del Marroc va detenir el seu còmplice i va frustrar l'atemptat. A partir d'aquí, Anis M. R. R. va adoptar "noves mesures de seguretat". Va deixar de publicar a les xarxes socials i canviava constantment tant de telèfon com de lloc de residència. Aquest dimarts, finalment, la policia el va arrestar a Àlaba. El titular del Jutjat Central d'Instrucció 1 de l'AN també destaca que el jove de Sant Feliu de Guíxols hauria dut a terme "altres possibles activitats il·lícites" amb l'objectiu de finançar-se. Com ara la compravenda irregular de telèfons mòbils i targetes SIM, així com involucrar-se en falsificacions de documents, estafes, receptacions i tràfic de drogues. "De la qual cosa se'n desprèn que les seves fonts de finançament procedeixen fonamentalment de la comissió de delictes", conclou el jutge Santiago Pedraz.

 

 

Comentaris