L’Audiència de Barcelona torna a renyar la Guàrdia Civil pels seus "excessos" durant l’1-O

Imputa tres guàrdies civils més que van actuar a Sant Joan de Vilatorrada

L’actuació a l’Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada està passant factura a la Guàrdia Civil. Fins i tot, el tinent responsables de l’operatiu, TIP V41806Z, ja es va ficar de peus a la galleda en la seva declaració com a testimoni de la fiscalia en el judici del procés al Tribunal Suprem.  Un altre cop, l’Audiència de Barcelona, ha dictat aquest dilluns una nova interlocutòria que torna a retreure a l’institut armat el seu “excès en l’actuació policial”. Tant és així que ha imputat en el procediment a tres agents més del cos identificats a través dels vídeos i dels testimonis.

 

En la interlocutòria, a la que ha tingut accès el Món, la Secció Cinquena, esbronca la titular del jutjat número dos de Manresa -que investiga els fets- per tenir pressa en tancar el cas. Sobretot, el número de policies imputats. Un tipus de resolució que no és nova en aquestes diligències. El passat 26 d’octubre, la mateixa secció va exigir la declaració del tinent de l’operatiu així com un informe de les actuacions i va imputar el comandament.

 

Part de la resolució judicial de l'Audiència on renya per l'excès policial

Part de la resolució judicial de l'Audiència on renya per l'excès policial Quico Sallés

L’Audiència “valora” que es va produir un “excès en l’ús en la força policial”. En aquest sentit, es remet a la interlocutòria del 26 d’octubre de 2018, on els magistrats creien que no era necessari "colpejar amb porres de forma inopinada i per sorpresa a aquells que estaven a l'exterior, al costat de la porta d'entrada per impedir que els agents entressin a l'edifici, fet que va provocar lesions als ciutadans". Segons la resolució, l' "excés de l'actuació policial" va produir lesions que no s'haurien produït si s'hagués optat per una altra via. Així mateix, com constata la interlocutòria "no es va actuar amb proporcionalitat". Una situació que no calia impedir la votació perquè no va servir de res. 

 

 

 

D’aquesta manera, l’Audiència obliga al jutjat número dos de Manresa a citar com a investigats dos caporals i un agent de la Guàrdia Civil -dels que no en consta TIP-que segons la identificació dels testimonis i a la vista dels vídeos van participar de “l’excès policial”. Tres investigacions més que s’afegeix al tinent responsable de l’operatiu i tres números del cos que van actuar a Fonollosa. La resolució arriba el mateix dia que també la jutge del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa ha arxivat provisionalment les denúncies contra l'actuació policial de l'1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada i a Callús, també al Bages.

interlocu

Part de la interlocutòria on renya la Guàrdia Civil Quico Sallés

 

 

Comentaris