L'aritmètica i el reglament compliquen el ple dels diputats empresonats i a l'exili

Sense el suport garantit de la CUP, ERC i JxCAT necessiten els Comuns per aprovar "la designació" de funcions i vot. Es preveu un ple convuls perquè l'oposició presentarà batalla legal

El ple ha de votar si considera que els diputats empresonats i a l'exili estan suspesos o no
El ple ha de votar si considera que els diputats empresonats i a l'exili estan suspesos o no | Jordi Borràs
 

El primer ple de l'anomenada tardor calenta serà, efectivament, molt calent. El Parlament té previst celebrar aquest dimarts a les 12h un ple ordinari amb un únic punt en l'ordre del dia, el debat i votació del dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat sobre els sis diputats empresonats i a l'exili que es troben afectats per la interlocutòria del jutge del Suprem Pablo Llarena, que els aplica una suspensió de les seves funcions –no implica retirada de l'acta de diputat- fins que la sentència sobre el delicte de rebel·lió de què els acusa sigui ferma. Serà un ple convuls no només pel contingut del dictamen, que PSC, Cs i PP consideren il·legal perquè sotmet a consideració del ple una suspensió ja ordenada per Madrid, sinó perquè els dos grups proposants, JxCAT i ERC, no tenen garantida la majoria. A hores d'ara, i tenint en compte que els sis diputats afectats –Rull, Turull, Sànchez, Romeva, Junqueras i Puigdemont, però no Antoni Comín- no exerciran el seu vot, els dos grups independentistes compten amb 59 vots. Insuficients per tirar endavant cap de les dues votacions que es plantegen.

 

 

La primera votació planteja si el Parlament considera que els sis diputats estan suspesos, acollint-se a l'article 25 del reglament de la Cambra, que estableix que una suspensió de les funcions d'un diputat ha de passar per una votació en ple. En aquest cas, JxCAT i ERC sumaran els vots de la CUP (4), i segons han avançat els Comuns, també podran comptar amb els seus 8 escons. Per tant, aquest punt serà tombat –el resultat serà 'no'- per 71 vots, és a dir, que el Parlament rebutjarà la suspensió imposada per Llarena. Per part de l'oposició, Cs, amb 36 escons, ha avançat que no participarà de la votació, i previsiblement tampoc no ho faci el PSC ni el PP. De manera que, paradoxalment, no hi hauria cap vot favorable a considerar-los suspesos.

 

 

 

Però el segon punt és el que realment farà pujar la temperatura. "Acordar, si s'escau, que mentre duri la situació jurídica actual i no es resolguin els recursos presentats per les seves defenses, els ?drets parlamentaris dels diputats Carles Puigdemont i Casamajó, Oriol Junqueras i Vies, Jordi Turull i Negre, Raül Romeva i Rueda, Josep Rull i Andreu, i Jordi Sànchez i Picanyol, podran ser exercits pel membre del seu grup parlamentari que els interessats designin". Un punt que els Comuns, per exemple, interpreten com una bona solució per acatar la suspensió de Llarena però sense vulnerar els drets dels diputats i preservant les majories sorgides del 21D, però que la CUP considera un acatament en tota regla, perquè de facto, els diputats no exerciran directament el seu vot. I ERC i JxCAT? Defensen que l'acord és un híbrid de les propostes que durant més de dos mesos han posat sobre la taula de negociació per assolir un acord que semblava complex. Sigui com sigui, aquest segon punt no tindrà majoria absoluta si la CUP no canvia de parer. No estan disposats a votar un apartat que creuen que vulnera els drets els presos i exiliats a exercir amb plenitud com a diputats, i ERC i JxCAT previsiblement només tindran el suport dels Comuns. Tot plegat suma 67 vots, a un sol vot de la majoria absoluta. I aquí és on esclatarà el conflicte.

 

 

La intenció de JxCAT i ERC, segons ha pogut saber El Món, és "tirar endavant el punt B amb majoria simple", entenent que, com assenyala el secretari general de la Cambra, és legal votar per separat els dos punts del dictamen, com a parts independents, i que aquest punt B pugui ser aprovat amb majoria simple –és a dir, més vots a favor que en contra- i no per majoria absoluta -68 vots o més-. En aquest cas, consideren que n'hi ha prou que ho decideixi políticament la Mesa perquè aquesta votació sigui viable d'acord amb el reglament de la Cambra.

 

 

Un extrem que l'oposició unionista no només no contempla, sinó que, en el cas de Ciutadans, ja ha anunciat que convertirà en una causa judicial. El partit d'Inés Arrimadas assegura que presentarà una querella criminal contra la Mesa del Parlament, la mesa de la Comissió de l'Estatut del Diputat i, fins i tot, contra els lletrats del Parlament que avalin una aprovació de dictamen per majoria simple, per haver comès "un acte de desobediència". "Acabaran als jutjats", prometen, alhora que adverteixen que l'independentisme pretén manipular el reglament de la cambra.

 

 
Ciutadans anincia una querella criminal contra la Mesa si es produeix la votació
Ciutadans anincia una querella criminal contra la Mesa si es produeix la votació | Jordi Borràs
 

Tot plegat fa que el ple dels presos i exiliats es presenti convuls i, de ben segur, més llarg del que seria una simple votació d'un dictamen. La Mesa i la Junta de Portaveus prèvia al ple de les 12h també seran, de ben segur, convulses. I després d'aquest primer plat, un segon plat a la tarda, quan començarà el ple sobre el debat de política general, amb la intervenció del president Torra. 

 

Comentaris