L'ANC rebutja trobar-se amb SCC fins que no demani la llibertat dels presos polítics

L'entitat unionista demanava una reunió amb l'ANC per "rebaixar la tensió social als nostres pobles i ciutats", sense fer referències als presos i exiliats

 

 

Després de sol·liitar a través de mitjans de comunciació i rodes de premsa una reunió amb l'ANC, finalment el passat 27 de juliol l'entitat unionista Societat Civil Catalana, en la qual hi ha membres del PP, Cs i PSC, va enviar una carta a l'ANC signada pel seu president, Josñe Rosiñol. en quñe demanava una reunió amb l'entitat independentista tan aviat com fos possible, per "rebaixar la tensió social als nostres pobles i ciutats". La carta, segons explica l'ANC, "no contenia cap referència a la situació de repressió política ni a la vulneració de drets fonamentals que viu el poble de Catalunya, ni tampoc a l'existència de presos i exiliats polítics". Davant d'aquest fet, el 9 d'agost, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va respondre a la petició amb una carta, en què manifestava que "contribuir a un clima de concòrdia i convivència entre catalans i treballar conjuntament per rebaixar la tensió social als nostres pobles i ciutats és, certament, un objectiu que l'Assemblea comparteix". No obstant això, indicava que "la primera condició per establir aquest clima és la de recuperar la plena normalitat democràtica i acabar amb la vulneració de drets fonamentals i la repressió política".

 

Després de denunciar la situació en què es troba Jordi Sànchez, predecessor de Paluzie, a la qual Rosiñol no feia cap esment en la seva carta, l'ANC va respondre que "si l'entitat que vostè presideix demana públicament la seva llibertat immediata i la retirada de les acusacions que pesen contra ell, i que ja han estat descartades per jutges de països de la Unió Europea en el cas d'altres acusats amb un grau de responsabilitat política molt superior, estarem encantats de reunir-nos amb vostès".

 

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie | Tot Sant Cugat

 

 

En la carta de resposta, Elisenda Paluzie detalla la situació de Jordi Sànchez, i demana a SCC que si vol una reunió per la convivència, abans ha de denunciar aquesta situació: "Es dona la circumstància que el meu predecessor en la presidència de l'ANC, Jordi Sànchez, és en presó preventiva des del passat 16 d'octubre, per activitats pacífiques desenvolupades en representació de I'ANC, com ara manifestacions o l'organització de la campanya del Sí, entre d'altres. La seva detenció és clarament arbitrària, segons els estàndards del dret internacional, i així l'hem denunciada davant del grup de treball de detencions arbitràries de Nacions Unides".

 

I la presidenta de l'ANC afegeix que "la privació de llibertat de Jordi Sànchez resulta de l'exercici de drets com el de llibertat d'associació i reunió, el de llibertat d'opinió i expressió, i el de participació en la vida política, drets que estan protegits per la Declaració de Drets Humans de Nacions Unides i pel Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, ratificat per l'Estat espanyol. També hi hem denunciat el no compliment d'estàndards internacionals relatius al dret a un judici just i el fet que la privació de llibertat constitueix una violació del dret internacional per raons de discriminació basada en l'opinió política".

 

Comentaris