El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC i Òmnium espanten el fantasma de la divisió: “Ens cal anar a la una”
  • CA

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han vist necessari enviar un missatge de tranquil·litat i unitat en una roda de premsaconjunta aquest dimecres al Col·legi de Periodistes. “Ens cal anar a la una davant la situació que ens ve a sobre aquest mes de setembre, estem en un moment excepcional”, ha etzibat Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC. Paluzie ha recordat que queden pocs mesos per conèixer la sentència del judici del procés i que el govern espanyol “busca venjança“. Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, ha assegurat que la mateixa sentència canviarà l’escenari actual. “Ningú no entendria que no hi hagués una resposta de consens davant aquesta situació. Som aquí per donar una imatge de tranquil·litat i unitat a la ciutadania, treballem plegats”, ha afirmat.

La presidenta de l’Assemblea ha assegurat que els representants polítics no estan exclosos de la manifestació de la Diada de l’11 de Setembre, però que “el lideratge del recorregut pertany a la societat civil”. Paluzie també ha convidat els exconsellers Anna Simó i Josep Huguet a participar a formar part del recorregut de la Diada, després de la polèmica generada les darreres hores a les xarxes socials on aquests denunciaven un ambient de crítiques ferotges contra ERC i la seva estratègia política. “La manifestació ha d’exigir que torni una voluntat col·lectiva per lluitar per la independència. Tothom està cridat a participar“, ha afirmat.

Ambdós representants han apel·lat els partits independentistes i sobiranistes perquè treballin conjuntament en una reacció davant la “situació de repressió”.  Mauri també ha remarcat durant la roda de premsa que “mai s’aixecaran de la taula” fins que les agrupacions polítiques fixin un horitzó compartit i que permeti el camí cap a l’autodeterminació. “Seguirem liderant aquesta resposta des del dret civil”, ha remarcat. Paluzie, de la seva banda, ha recordat que tenen la voluntat de defensar els drets civils del “poble català” i ha assegurat que “s’han aconseguit grans èxits quan hem treballat en conjunt. La resposta a la sentència ha de ser en clau de resposta política, institucional, civil i del conjunt més ampli de la societat del nostre país”.

“Sánchez s’apropa més als pensaments de Vox que als de l’ONU”, ha afegit Mauri, en relació a la proposta de JxCAT d’investir a Pedro Sánchez si arriba a un acord amb Unidas Podemos i garanteix una aposta pel diàleg amb Catalunya.

Tothom és important

La presidenta de l’ANC ha garantit la col·laboració de les dues entitats que representen ella i Mauri en la lluita per denunciar la vulneració dels drets fonamentals dels polítics independentistes presos. “Som conscients de la situació que complica la comunicació entre els lideratges, és el que busquen però no ho aconseguiran” ha dit en referència a la “repressió política”. Per una altra banda, Mauri ha recordat que “tothom és important” i que les institucions catalanes han de respondre davant una sentència que no serà absolutòria. “Apel·lem a la societat del nostre país a que respongui de manera massiva a aquesta sentència”, ha etzibat. “Ens trobaran al carrer i cada cop més mobilitzats”, ha afegit.

“Necessitem una estratègia conjunta i sentit d’Estat”, ha remarcat Paluzie, que ha assegurat que “la repressió no venç la voluntat del poble”. “Davant un estat que és comporta com és comporta no podem desmarcar cap via per arribar a l’exercici d’autodeterminació”, ha afirmat el vicepresident d’Òmnium Cultural. Per un altre costat, Paluzie ha assegurat que l’1 d’Octubre és la gran victòria col·lectiva de l’independentisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa