El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC demana al Govern garantir el vot dels catalans a l’exterior
  • CA

 

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha demanat aquest dijous al Govern que garanteixi que els catalans que viuen a l’estranger puguin votar en el referèndum d’independència que la Generalitat ha fixat per a l’1 d’octubre.

 

En una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, ha explicat que existeix una preocupació en “la majoria de la comunitat catalana a l’exterior” de com es materialitzarà el seu dret a vot en aquesta convocatòria.

Ha celebrat el compromís “clar” que ha adoptat amb aquest tema el conseller d’Afers exteriors, Raül Romeva, i ha recordat les dificultats que han tingut per votar els catalans en l’exterior quan el seu vot ha depès de les gestions de l’Estat.

 

Sànchez veu “molt complicat” que aquest vot exterior es pugui materialitzar a través de la llei del vot electrònic que prepara el Parlament, ja que encara no està aprovada, i proposa que es faci possible a través del registre voluntari de catalans a l’estranger que es contempla en la llei de la comunitat catalana en l’exterior, que ja ha estat aprovada.

 

També ha defensat que el president català, Carles Puigdemont, hagi anunciat la creació d’una borsa de voluntaris perquè col·laborin en l’organització del referèndum, i ha criticat a aquells que han assegurat que des de la Generalitat es “coaccionaria els funcionaris”.

Per altra banda, el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat aquest dijous que el Govern treballa perquè els catalans que resideixen a l’estranger puguin votar en el referèndum de l’1 d’octubre: “El nostre compromís és que des de l’exterior també es pugui votar”.

 

Romeva ha defensat que l’Estat s’ha caracteritzat per l'”obstrucció” del dret a vot dels residents a l’estranger, no només dels catalans sinó del conjunt d’espanyols, i ha assegurat que és una vulneració del drets fonamentals.

 

A més, conseller d’Afers Exteriors ha explicat que el Parlament va aprovar recentment una llei de la comunitat catalana a l’exterior que inclou crear un registre al qual poden apuntar-se voluntàriament els catalans que viuen fora –uns 200.000–.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa