El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC defensa que la seva “essència” és “condicionar l’agenda política”
  • CA

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat que la seva “essència des que va néixer” l’entitat és condicionar l’agenda política “des de fora”. Després que l’exdiputat d’ERC al Congrés Joan Tardà considerés que l’assemblea “s’equivocava” en actuar com a “contrapoder”, Paluzie ha afirmat en una entrevista a RAC1 que l’ANC sempre ha estat “curosa” en mantenir la seva “neutralitat” i “apartidisme”. Per tot plegat, ha dit que no acaba d’entendre la “pell fina d’un cantó concret”, el dels republicans, i ha afirmat que les seves declaracions “més dures” com a presidenta han estat les adreçades a JxCat pel pacte a la Diputació de Barcelona amb el PSC.

Paluzie ha recordat que l’assemblea ha exercit el rol de pressionar els partits en altres ocasions, com abans del 9-N o per les eleccions de 27-S, el 2015, amb el “President, posi les urnes”. En la mateixa línia, ha reivindicat que l’ANC fa crítica a les formacions polítiques en el moment en què l’entitat considera que “no fan coses coherents per la independència”. Paluzie també ha subratllat que l’assemblea sí que ha contribuït a “l’acumulació de forces”, i se sustenta en la victòria a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Preguntada per si l’amnistia pot ser una sortida per als polítics presos, Paluzie –qui ha admès que necessitaria tenir més informació per opinar sobre aquesta qüestió-, ha dubtat si aquesta via podria “tallar el camí jurídic internacional”. La presidenta de l’ANC creu que la sentència de l’1-O al Tribunal Suprem persegueix que els independentistes abandonin el seu objectiu i fer creure que la independència és “impossible i il·legal, que no és cert”. La resposta, segons Paluzie, ha de ser refermar-se en la lluita pacífica i democràtica per la independència amb majories electorals i mobilitzacions”.

Sobre la mobilització de la Diada, després de la polèmica pel rebuig a assistir-hi dels republicans Josep Huguet i Anna Simó per la “música antipartits”, Paluzie ha considerat que les controvèrsies “s’inflen”. Així, ha assegurat, sense donar encara xifres, que les territorials de l’ANC estan “omplint autobusos com cada any”. A més, ha encoratjat els independentistes a participar-hi per demostrar abans de la sentència que el moviment és “fort, alegre, combatiu i unit”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa