El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC, davant de Lledoners: “L’única violència que hi ha a Catalunya és la de l’Estat”
  • CA

Aquest segon aniversari del Primer d’Octubre ha omplert el pla de Lledoners. L’ANC i Òmnium ho han fet amb una performance treballada amb marca de la casa.  Quatre columnes, de quatre colors diferents, han arribat a peu des de municipis veïns. Un acte festiu, amb unes dues mil persones. Un acte de recordatori i de revindicació de la legitimitat del referèndum però també de denúncia de la repressió. Tot en un lloc especialment simbòlic: davant la presó on la justícia espanyola té des de fa gairebé dos anys en presó preventiva 9 dels líders polítics del procés. Un acte que també ha servit per carregar contra el relat de la violència que l’Estat intenta imposar al procés català. 

Els parlaments han estat durs i contundents tot recordant els manifestos del 3 d’Octubre que “exigien la immediata retirada dels cossos policials de l’Estat”. Frase especialment aplaudida per la concurrència. També han enraonat en nom dels presos i exiliats, la Blanca Bragulat, parella del conseller Jordi Turull; Xavier Sànchez, germà de Jordi Sànchez, i Emma Gabriel, neboda d’Anna Gabriel. Tots han posat veu a la defensa del referèndum i en la persistent repressió de l’Estat. Entre el públic, part de la plana major de JxCAT, com Laura Borràs, Francesc de Dalmases, Anna Tarrés o Eduard Pujol.

Ha clos l’acte la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que ha definit el Primer d’Octubre com una “victòria”. Una diada de la que, segons el seu parer, s’ha d’aprendre moltes coses com no refiar-se de tenir per descomptats suports internacionals. Paluzie ha demanat continuar la lluita per “acabar la feina que va començar el Primer d’Octubre”. En aquests sentit ha carregat contra l’Estat que tilla de “venjatiu i pervers”. La presidenta de l’ANC també ha carregat els neulers contra l’Estat que “converteix en terrorisme els talls de carretera” i contra el relat de la violència. “L’única violència que hi ha a Catalunya és la que ha exercit i exerceix l’Estat”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa