El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC avisa els polítics: “No farem marxa enrere”
  • CA

Des d’aquell “president, posi les urnes” de Carme Forcadell l’11 de setembre del 2014 com a presidenta de l’ANC, adreçant-se a Artur Mas, fins a l’exigència “d’unitat estratègica” d’aquesta Diada marcada pel jou del Tribunal Suprem per part de la presidenta actual, Elisenda Paluzie, aquesta vegada, dirigint-se a tot l’independentisme institucional sense excepcions, han passat 5 anys. Cinc anys en què s’ha fet una consulta no vinculant i un referèndum superant tot un Estat i les seves clavegueres. Però la societat civil organitzada, davant de l’evident bloqueig, es veu obligada a tornar a adreçar-se als líders independentistes per reclamar-los unitat i acció per continuar el camí iniciat l’1-O del 2017 i per tant, a exercir una funció de pressió política des del carrer.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha estat l’encarregada d’adreçar-se de forma contundent als partits polítics per avisar-los que la societat civil no es rendirà: “No farem marxa enrere”, denunciant que els mateixos polítics estan “deslegitimant” la via unilateral.

En aquest sentit, Paluzie ja fet una petició clara: “Us demanem que no ens desarmeu, perquè cada dia es desarma la via unilateral. Som molt conscients de la dificultat del repte, dels sacrificis que molts heu fet i feu, i que molts altres hauran de fer, però nosaltres ja no posem terminis, hem après dels errors del passat i som conscients que cal enfortir-nos ho estem fent”, ha dit. La presidenta de l’ANC també ha alertat que, “com més temps faci, més es dilueix la possibilitat de preparar-nos per a un nou embat, no perdem oportunitats i sobretot posem en valor les nostres victòries, la força hi és. No farem marxa enrere”.

Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, ha enviat un missatge als partits polítics per deixar-los clar que el poder és al carrer i no als despatxos: “Ho heu tornat a fer, heu omplert Barcelona de llibertat i dignitat. Vosaltres sou els imprescindibles, els que doneu la cara sempre i no defalliu. I no oblideu que és el 80% de la ciutadania la que ha empès aquest país cap a l’autodeterminació”, ha sentenciat. Mauri ha insistit que Catalunya “no té cabuda en el règim del 78”, i ha demanat a tothom que s’arremangui per explicar quina república vol. Mauri ha insistit que el país “és un mur contra el feixisme”. Mauri ha parlat també en castellà per dir que quan al poble li toquen les llibertats, actua com un sol poble mogut per l’estima col·lectiva. I també s’ha adreçat a Pedro Sánchez per dir que “perverteix el concepte de diàleg”, i “s’aliena amb l’ultra dreta de VOX”. “Senyor Sánchez, li queden dos mesos per alliberar els presos polítics, i si no, incomplirà la resolució de l’ONU”, ha avisat el número dos de Jordi Cuixart. Ha avançat que la sentència serà “dura” i que buscarà “venjança” i “escarni”.

Finalment, Mauri s’ha adreçat als partits polítics per demanar-los que “no ens perdem més en batalles estèrils, ho devem als presos que ara ens miren per televisió, i ho devem als exiliats, però sobretot ens ho devem a tots nosaltres. Si per un instant ens sembla que tot s’esfondra, mireu als ulls a qui teniu al costat i ompliu-vos de dignitat i autoestima col·lectiva. Tingueu esperança, sou l’esperança d’un país que mai no es rendeix”, ha conclòs.

L’única intervenció de caràcter polític l’ha fet el president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera. “Moltes gràcies per haver deixat a casa del cansament i l’emprenyament, de ben segur justificables. És una Diada excepcional, la segona emmarcada en un context de repressió duríssima, que no s’acaba en presos polítics i exiliats, sinó que també és judicial, policial, mediàtica, de les nostres entitats i també de moltes persones al nostre país, i tot, per haver plantat cara a un Estat demofòbic i autoritari”, ha dit Cervera. El president de l’AMI ha volgut fer un “agraïment” de part de tots els alcaldes independentistes a totes les persones que cada setmana fan concentracions davant dels ajuntaments i les presons per “traslladar el seu escalf” als presos polítics. Ha demanat a Europa que “no sordegi” davant dels presos polítics i exiliats, però també davant del fet que “més de dos milions de catalans no tenen veu a Europa”, en referència a la suspensió dels drets polítics dels eurodiputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comin. Cervera també ha dit que “necessitem recuperar la unitat estratègica” per encarar “amb les màximes garanties” el futur del país i la resposta a la sentència del Suprem. “Després d’alguns pactes de difícil digestió, però amb la legislatura per davant ens arriba el moment de refermar el compromís inequívoc dels nostres ajuntaments amb la independència”, ha proclamat.  “Inscriviu-vos al Consell de la República i feu tsunami”, ha demanat per finalitzar la seva intervenció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa