El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC aprova el full de ruta amb la DUI en el punt de mira
  • CA

L’assemblea general ordinària de l’Assemblea Nacional Catalana ha aprovat per àmplia majoria aquest diumenge establir un nou full de ruta que planteja reclamar la DUI en cas que les coalicions electorals assoleixin més de la meitat dels vots al Parlament de Catalunya. Segons el document, la DUI hauria d’anar acompanyada de gestos simbòlics i el desenvolupament de la Llei de Transitorietat. L’ANC reconeix que tot passa per un acord estratègic amb el Parlament i Govern, i que la millor manera seria aconseguir un “referèndum pactat”.

 

Durant la jornada, que ha començat amb més d’una hora de retard per problemes tècnics de l’organització, els socis han aprovat el pressupost ordinari i l’informe de gestió del Secretariat Nacional. Més d’un miler de persones s’apleguen a la Tarraco Arena, on s’han penjat estelades gegantines i cartells reivindicatiu, i s’han cridat consignes de llibertat i d’independència. També s’ha tingut un record per Carme Forcadell i Jordi Sànchez, que es mantenen en presó preventiva i estan sent jutjats al Suprem.

 

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat la DUI com a alternativa a un referèndum acordat, que ja van proposar el 2012. “El referèndum acordat depèn de l’altre i, si no l’acorda, què farem? Més frustració?”, s’ha preguntat. Per aquest motiu, Paluzie ha posat en valor que la unilateralitat a l’octubre “no va fracassar” i que el referèndum unilateral d’autodeterminació “el vam fer i vam guanyar”. “Si se supera el 50% de vots no hi ha excuses i no hi ha dubtes: fem la independència!”, ha demanat. 

 

Paluzie ha recordat que el full de ruta de l’Assemblea s’esmenta de forma recurrent en el judici al Suprem “com si fos la prova d’un delicte”. “Avui els hem dit que no els ha servit de res”, ha exclamat. Elisenda Paluzie ha advertit que aprovaran tants full de ruta per la independència “com sigui necessari fins a aconseguir-la”. Davant els socis de l’entitat, Paluzie s’ha compromès a tornar a posar la independència “al centre” i a fer “campanyes amb arguments”. En aquest sentit, ha dit que el 80% de catalans partidaris del dret a decidir són un volum “estèril” si tot aquest suport no es converteix “en un suport clar per la independència”. 

 

Aprovats l’informe econòmic i el de gestió

 

Els socis han aprovat l’informe econòmic del darrer exercici, que mostra una situació financera “sòlida” i uns comptes “sanejats”. Els ingressos han superat els 7,4 milions d’euros i han permès tenir un superàvit de 360.259 euros. Ara bé, des de l’Assemblea asseguren que tenir beneficis no és el seu objectiu, sinó que la seva “única raó de ser” és la independència. Les quotes d’associats han augmentat en un 12% respecte al 2018, segons l’ANC, que també preveu una reducció del 69% dels ingressos procedents de les donacions com a conseqüència de la “manca d’una fita rellevant” com va ser l’1-O.

 

L’assemblea general també ha aprovat l’informe de gestió del Secretariat Nacional, que ha centrat els seus objectius en reforçar els recursos econòmics per donar suport a l’acció exterior i, així, denunciar internacionalment la situació política de Catalunya -l’exili dels dirigents polítics, l’aplicació del 155 o el tancament de les delegacions a l’exterior-, i també per assegurar la cobertura del judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Per això, subratlla l’informe, la presidenta ha multiplicat la seva presència a l’estranger.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa