L'aliança En Marea-Podemos, en qüestió

Després dels resultats de les eleccions del 25-S, les diferències entre ambdós partits han començat a sortir a la llum, i molts dirigents de la formació lila posen en dubte el futur de l'aliança

Després de les eleccions del 25-S, les diferències entre Podemos i En Marea comencen a sortir a la llum. Les dues formacions van allargar les negociacions fins a l'últim minut per arribar a un acord in extremis sobre la manera amb la qual es presentaven als comicis gallecs. Les bases de Podemos Galícia van votar per presentar-se en solitari o fer una aliança electoral similar a En Comú Podem, però la intervenció de Pablo Iglesias va ser clau pel pacte.

"No hi ha res per sobre de la unitat quan ens juguem el canvi a Galícia. Podemos estarà amb En Marea sigui quina sigui la fórmula", deia en un tuit Iglesias per posar pressió a la territorial gallega. Finalment, ambdues formacions es van presentar en una mateixa candidatura i amb les sigles de Podemos diluïdes. Un fet que no va tenir més transcendència fins l'endemà del 25-S.

Dirigents de Podemos, en contra de la coalició

 

 

Els resultats d'En Marea del passat diumenge, van encendre totes les alarmes a la formació de Pablo Iglesias. No s'havien aconseguit els resultats esperats, i dirigents de Podemos es plantejaven si havia estat una bona opció haver confluït amb En Marea. L'analista gallec Carlos Luis Rodríguez assegura en declaracions a El Món que "només saber els resultats electorals, molts dirigents de Podemos van qüestionar seguir a la coalició".

 

 

"De fet, la secretaria general de la formació lila a Galícia, Carmen Santos, va dir que si hi haguessin unes terceres eleccions, s'haurien de replantejar de quina manera hi anirien". Rodríguez també destaca la intervenció d'Iglesias per arribar a un acord per la candidatura. "Aquest és un factor que fa que l'estabilitat del grup parlamentari sigui molt inestable", manifesta.

 

 

Santos no ha estat l'única que ha qüestionat el futur d'aquesta aliança. Uns dels fundadors de Podemos Juan Carlos Monedero va avisar l'endemà dels comicis gallecs i bascos que "quan Podemos recuperi qui és i es presenti com qui és, el resultat serà àmpliament satisfactori. Haver-se dissolt en una coalició més gran i amb la seva identitat no ben dibuixada ha estat determinant en uns resultats dolents"

 

 

Beiras, el primer a fer l'experiment

 

 

En aquest sentit, l'analista assenyala que a Galícia "sempre ha estat un tabú que el nacionalisme pactés amb forces estatals". "Xosé Manuel Beiras va trencar aquesta idea quan va formar la coalició AGE (Anova i Esquerda Unida). Beiras ho va fer posant el seu prestigi personal. Creia que aquell era el millor moment per ajuntar forces, tot i que va acabar barallat amb Yolanda Díaz, la líder d'Esquerda Unida".

 

 

En aquests comicis s'ha tornat a reeditar aquesta fórmula que va iniciar Beiras. El grup parlamentari d'En Marea té 14 diputats, 7 d'ells són de Podemos i els altres són de diferents grups. "La situació és precària, sobretot, per l'heterogeneïtat que hi ha dins el grup. La coalició no està funcionant bé i això explica que el BNG resistís al final", lamenta l'analista gallec.

 

 

Problemes d'identificació

 

 

"Una de les coses que més els hi preocupa a En Marea és que el BNG hagi aguantat molt bé. Els diputats del BNG són compactes i no tenen fissures. En canvi, els 14 d'En Marea som més fràgils", assegura, i afegeix que  la coalició d'esquerres hauria preferit que "el BNG desaparegués, però no ha estat així, i això els planteja problemes d'identificació pública. Els del BNG són els nacionalistes autèntics".

 

 

Sobre el lideratge de Luis Villares, candidat d'En Marea a la Xunta, Rodríguez considera que també "és molt dèbil". "És una persona amb una gran trajectòria professional, però això no vol dir que funcioni en política. No se sap com aguantarà les grans diferències que afloren en la coalició", explica.

 

Comentaris