El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alcalde que sempre havia guanyat per majoria absoluta i s’ha quedat sense relleu
  • CA

Joan Roma és l’alcalde en funcions de Borredà. Esgota els darrers dies de mandat i els darrers de la seva llarga vida en la política municipal. No en va, és regidor del PSC d’aquest municipi del Berguedà des del 1979 i alcalde –encadenant majories absolutes- durant 28 anys consecutius. Ara ha decidit retirar-se i els socialistes ni tan sols han pogut fer llista.

Borredà és un poble de menys de 500 habitants just al mig de la carretera de corbes que uneix Berga i Ripoll. En una comarca on ERC i JxCat es reparteixen el poder municipal –amb el permís de la CUP a la capital del Berguedà-, Joan Roma assegurava per al PSC una taca roja al mapa de les municipals. 

Després de les primeres eleccions, l’encara batlle es va convertir en regidor de l’equip de govern. El 1991 va aconseguir amb el PSC la majoria absoluta i la va revalidar en sis ocasions. Fa quatre anys ja no es volia presentar però com que no tenia relleu hi va tornar, però ara ha dit prou.

Roma, que també va ser diputat al Parlament, no és d’aquells que amagués les sigles i no tenia cap problema per convertir-se en la màxima autoritat política a la missa de la Hispanitat a la caserna de la Guàrdia Civil a Berga. Tanmateix, la lluita per situar el poble amb un nivell de serveis equivalent als municipis més grans de la comarca li valien la confiança dels veïns.

Ara, i amb la retirada definitiva, el PSC no només ha perdut un alcalde emblemàtic sinó que no ha estat capaç de fer llista. Jesús Solanellas serà el nou alcalde al capdavant d’una agrupació d’electors mentre que la CUP i ERC es repartiran els regidors a l’oposició.

Han tingut més sort en el relleu altres alcaldes històrics d’esquerra. Lluís Mijoler (el Prat en Comú) rebrà la vara de l’històric Lluís Tejedor (ICV); el socialista Kenneth Martínez succeirà Martí Carnicer al Vendrell mentre que el PSC també retindrà Centelles, malgrat la retirada de Miquel Arisa després de 24 anys en el càrrec. No hi ha res com deixar la successió lligada i ben lligada.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa