El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alcalde de Lleida creu que el “conflicte institucional” té conseqüències dures pels presos polítics
  • CA

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que aquest dimarts s’ha estrenat a la Diada amb el seu nou càrrec, ha admès durant el discurs institucional que ha ofert a la Seu Vella les ”conseqüències personals molt dures” que estan patint els polítics independentistes empresonats arran del ”conflicte institucional” que viu el país. Un conflicte, ha afegit, que corre el risc de passar de les institucions al carrer, per la qual cosa, ”com a home de pau” ha apostat per resoldre’l des de dins de les ”institucions polítiques legítimes que desitgen una millora de l’autogovern i del finançament de Catalunya”. Larrosa ha remarcat que l’acte que la Paeria ha organitzat amb motiu de la Diada estava ”pensat per tothom” i per això ha dit que respectava la decisió dels partits municipals que no hi han assistit per motius ben diferents: ERC, Crida-CUP, C’s i PPC. Els ha demanat respecte i ha reiterat la mà estesa per parlar de tot amb ells en el context municipal.

 

Durant el discurs amb motiu de la Diada, Fèlix Larrosa ha parlat del ”moment important” que viu el país després d’un any ”molt agitat políticament”. Ha apostat per mirar endavant per construir una ‘‘Catalunya de futur per tots els catalans” però ha admès que és ”indefugible” fer referència al ”conflicte greu institucional que vivim amb conseqüències personals molt dures pels polítics independentistes a la presó i amb el risc que el conflicte passi de les institucions al carrer”. 

 

En aquest sentit, Larrosa ha fet referència al canvi de govern a l’executiu espanyol i ha celebrat que després de molts ”anys d’immobilisme” el govern d’Espanya hagi ofert ”mà estesa” amb l’obertura d’un ”primer camí cap a un acord i una millora de l’autogovern”. El Paer en cap també ha dit agafar-se a les paraules del president de la Generalitat, Quim Torra, a favor del diàleg. ”Això no serà un camí fàcil perquè no hi ha varetes màgiques per als consensos”, ha afegit”.

 

D’altra banda i en relació a les absències dels grups municipals d’ERC, la Crida-CUP, C’s i el PPC per motius ben diferents de l’acte institucional de la Diada a la Seu Vella, Larrosa ha remarcat que estava pensat ”per a tothom” i ha afegit que respecta absolutament les decisions que pren cada partit. Tot i això, els ha instat a què ells també respectin els que hi han anat perquè ”venim a defensar les nostres conviccions sobre el catalanisme profund”.

 

L’acte ha comptat amb l’historiador Jaume Barrull com a pregoner, que ha centrat el seu parlament en fer una reflexió acadèmica sobre la situació actual des de la perspectiva històrica del que ha representat el dret a l’autodeterminació que ”és una de les reivindicacions d’una part important de la població catalana”.

 

L’acte ha començat amb la tradicional ofrena de flors a la muralla de la Seu Vella i com a novetat, enguany s’ha traslladat posteriorment a la ‘Casa de la Volta’ del mateix monument, a pocs metres del lloc de l’ofrena. El canvi ha permès que aquest s’hagi pogut celebrar a l’ombra i també amb cadires pels assistents. Malgrat tot, l’esdeveniment ha comptat amb poca assistència per part de la ciutadania més enllà dels acompanyants dels càrrecs institucionals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa