El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Advocacia de l’Estat ultima un informe per defensar la justícia espanyola davant Bèlgica
  • CA

 

L’Advocacia de l’Estat ultima un informe dirigit a defensar la jurisdicció espanyola davant la justícia belga en relació amb la demanda civil presentada en aquest país per Carles Puigdemont contra el magistrat del Tribunal Suprem (TS) que instrueix la causa del procés, Pablo Llarena. Fonts jurídiques han explicat a Europa Press que l’objectiu és defensar el poder judicial espanyol i no tant un funcionari concret i que l’estudi de l’Advocacia intenta avançar-se a tots els escenaris que puguin donar-se, entre els quals s’inclou la possibilitat d’acudir al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

 

La intervenció del govern espanyol seria conseqüència de l’empara concedida pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l’instructor de la causa del procés sobiranista al Tribunal Suprem. Concretament, es va sol·licitar l’actuació dels ministeris de Justícia i Afers exteriors, a través de l’Advocacia de l’Estat, “per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals del Regne de Bèlgica”. Uns dies després, Justícia va informar formalment que qualsevol intervenció de l’Advocacia de l’Estat davant un jutjat o tribunal d’un país estranger ha de realitzar-se necessàriament a través de la contractació d’un advocat en aquest país i que aquest pas encara no estava decidit.

 

Llarena, citat el 4 de setembre

 

Llarena va demanar al Consell del Poder Judicial que l’emparés en relació amb una demanda civil presentada el juny en aquest país per Puigdemont i quatre dels seus exconsellers, que el van acusar civilment davant la justícia belga de falta d’imparcialitat i de vulnerar la seva presumpció d’innocència. La demanda va ser admesa i un jutge ha citat el magistrat Llarena el 4 de setembre. L’empara del Consell davant el que l’òrgan de govern dels jutges considera “un atac planificat a les condicions d’independència en les quals desenvolupa la seva tasca jurisdiccional”, consistirà també a arbitrar les mesures relatives a la integritat econòmica del magistrat. És a dir, que l’Estat assumeixi la condemna -Puigdemont li reclama un euro de manera simbòlica- i les costes que es derivin d’una eventual condemna civil.

 

La demanda ha estat presentada per Puigdemont i els exconsellers del Govern català Meritxell Serret, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. En ella afirmen que la instrucció duta a terme per Llarena suposa una vulneració flagrant de la seva presumpció d’innocència i de la llibertat d’acció política i afegeixen que acusar-los de ser rebels segons el Codi Penal espanyol ofèn clarament el seu honor, la seva integritat política i moral i el fonament mateix de la seva acció política, concloent que el magistrat ha de reparar íntegrament el dany causat a Bèlgica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa