El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxSí veu rèmores franquistes en l’actuació de la Guàrdia Civil al TNC
  • CA

 

La Guàrdia Civil s’ha presentat al Teatre Nacional de Catalunya per demanar documentació sobre la contractació que va dur a terme JxSí per celebrar ala sala gran del TNC el passat 4 de juliol, en què Govern i diputats van presentar als ciutadans el projecte de llei del referèndum. Una intervenció que s’ha fet sense comunicar al grup parlamentari, i que pretén obtenir tota la informació sobre el lloguer que va signar el grup parlamentari de JxSí.

 

En una roda de premsa al Parlament, els diputats de JxSí Lluís Llach, Marta Rovira i Jordi Turull han confirmat que la Guàrdia Civil ha entrat a la seu del TNC per requerir documentació, i que ha donat un termini de cinc dies als responsables del teatre per atendre el requeriment. Alhora, han reclamat a la resta de grups parlamentaris que expressin la seva solidaritat amb JxSí, perquè “això ja no va ni de procés ni d’independència, això va de democràcia”, ha dit Lluís Llach. El diputat ha afegit que “em recorda als temps del tardofranquisme, però amb la diferència que en aquells temps la policia tenia el coratge d’anar als protagonistes i no als intermediaris. L’Estat vol que tothom que intervé en el procés tingui por, per tant, comencem a fer servir el verb que m’he inventat, panicar”, ha reblat. Rovira, Turull i Llach han coincidit a assenyalar que es tracta d’un “atemptat a la llibertat d’acció política”.

Carles Puigdemont, en la seva intervenció a l’acte | Jordi Borràs

 

 

Per la seva banda, el president de JxSí, Jordi Turull, ha dit que el grup no té res a amagar: “El contracte està signat i pagant, el lloguer de la sala va costar 610 euros”. Turull ha dit que “jo era molt petit quan la dictadura s’estava acabant, i ens pensàvem que només ho coneixeríem pels llibres. Espero que molta gent obri els ulls, això ens dóna esperança i ens estimula més per tirar endavant. La millor resposta és anar a votar ‘sí’ o ‘no’ l’1 d’octubre”. Ara bé, Turull ha donat un missatge a la policia espanyola i l’Estat: “A la Guàrdia Civil se li gira molta feina, perquè farem un centenar d’actes com el del TNC arreu del país amb tots els diputats i diputades de JxSí”. 

 

Per la seva banda, Marta Rovira ha remarcat que el 4 de juliol es va celebrar “un acte polític emparat pel dret a la llibertat d’expressió”, i que per aquest motiu “volem fer un nou país, on la llibertat d’expressió es respecti i es fomenti”. I com Turull, ha insistit que “farem centenars d’actes com el del TCN arreu del país per explicar la llei del referèndum, i ho farem emparats amb el dret a la llibertat d’expressió. Aquests actes no han de ser ni fiscalitzats ni investigats per la policia ni pels tribunals”, ha avisat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa