JxSí i la CUP presenten la llei que "posarà el destí d'aquest país en mans del poble"

Presenten al Parlament els detalls de la llei del referèndum, que preveu que si guanya el sí, "s'activi el procés constituent en el termini de 48 hores, on serà el conjunt de la ciutadania qui decidirà, de forma vinculant, els trets bàsics de la República"

 

 

 

El Govern i la majoria independentista al Parlament de Catalunya no farà cap pas enrere en la convocatòria i celebració del referèndum d'independència l'1 d'octubre del 2017. I no hi haurà escletxes legals que ho impedeixin. Aquest és el missatge que han donat JxSí i la CUP en un acte a l'auditori del Parlament de Catalunya, una prèvia de la presentació pública que se celebrarà al vespre al Teatre Nacional de Catalunya. Allà, però, només hi intervindran diputats de Junts pel Sí, el president de la Generalitat i el vicepresident Junqueras, mentre que la CUP hi serà com a públic. I tot plegat, 24 hores després que Puigdemont hagi cessat el conseller d'Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, per haver posat en qüestió la viabilitat del referèndum unilateral en una entrevista a El Punt Avui. 

 

 
Fila zero amb representants del PDeCAT, Jxsí i Podem | Jordi Borràs

 

 

 

A la fila zero, David Bonvehí (PDeCAT), Lluís Llach (JxSí), Mireia Boya (CUP), Dante Fachín (Podem), Marta Pascal (PDeCAT), Anna Simó (ERC) ,Carme Forcadell (ERC) i Joan Josep Nuet (EUiA), així com la membre de la mesa Ramona Barrufet (JxSi). I a l'altra banda, els consellers del Govern –sense Baiget-, flanquejats darrere pels diputats de JxSí i la CUP, però també personalitats de la cultura, el periodisme, diputats de Madrid d'ERC i del PDeCAT i altres convidats. De fet, JxSí i la CUP havien convidat els 135 diputats per tal d'explicar-los la llei abans de fer-ho públic aquest vespre, si bé Jordi Turull ha posat en entredit el fet que s'hagin filtrat prèviament alguns detalls a la premsa. En tot cas, la voluntat era presentar-ho abans al Parlament, tal i com li reclamava l'oposició. Una oposició que ha rebutjat la invitació. Només 4 diputats de CSQP (3 de Podem i 1 d'EUiA) han volgut escoltar els arguments independentistes.

Turull i Rovira, durant la presentació de la llei de referèndum | Jordi Borràs

 

 

 

El president de JxSí, Jordi Turull, ha estat l'encarregat d'obrir el torn d'intervencions, i ha explicat que la llei catalana de referèndum d'autodeterminació "no és una llei de traç gruixut, sinó a punta de coixí per donar-li la màxima solvència i rigor", i ha assegurat, dirigint-se a l'oposició, que  "ningú no podrà al·legar desconeixement, perquè tothom tindrà el document, i és un document que no és intocable i sobre el qual es podran fer les aportacions". En aquest sentit, Turull ha sentenciat que "serà la llei més important que es tramitarà al Parlament, perquè amb aquesta proposició de llei posarem el destí d'aquest país en mans dels ciutadans".  

 

 

 

 

El diputat Nana Garriga, en nom de la CUP, ha remarcat "el compromís polític de la majoria parlamentària amb el poble, perquè hem assumit la veu del poble, un poble que vol ser escoltat i que aspira a construir un món millor. Amb la llei que presentem, la voluntat es converteix en un acte de determinació sense retorn". I el també cupaire Benet Salellas ha dedicat aquesta llei a "l'independentisme històric", i ha remarcat que "ha estat una insistència de la CUP construir dues lleis separades, la del referèndum i la de transitorietat, perquè són dos moments polítics diferents".

 

 

 

 

El vicepresident de la Mesa i diputat de JxSí Lluís Coromines ha explicat que la llei que es presenta té tres objectius, fer un referèndum, les conseqüències que tindrà i la creació de la sindicatura electoral de Catalunya, l'organisme electoral que vetllarà pel funcionament correcte del referèndum. Corominas ha remarcat que la sindicatura "serà un òrgan independent que garantirà la transparència de tot el procés". També ha explicat que hi haurà quatre demarcacions electorals, i que la sindicatura electoral tindrà "funcions especials donades les condicions especials de la convocatòria, que també validarà el cens que haurà elaborat el Govern, validarà les paperetes i també el vot avançat per correu si n'hi ha". Aquest organisme també s'encarregarà, entre altres tasques, de validar el recompte de vots i també la pluralitat en els mitjans de comunicació en període electoral. La llei també estableix que els ajuntaments posaran a disposició els locals de votació, i en cas que no sigui així –la majoria d'ajuntaments governats pel PSC i el del PP no cediran els centres de votació-, serà el Govern qui assumirà aquesta funció. Pel que fa als membres de les meses electorals, Coromines ha explicat que es designaran, com en qualsevol atre procés electoral, per sorteig, i l'assistència serà obligatòria. 

Junqueras conversa amb el diputat de la CUP Benet Salellas, mentre Gabriel i Serrra també conversen | Jordi Borràs

 

 

 

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha estat l'encarregada d'explicar les conseqüències de la llei de referèndum, recollides a l'article 4 de la llei. "Això que fem avui és una mostra de llibertat, de dignitat, de sobirania i també de desobediència", perquè "no hem fet cas dels requeriments del TC ni de les polítiques de la por que pretenien que ens arronséssim".  Serra ha dit que l'article 4 de la llei és una mostra de tot plegat, perquè  "convoquem la ciutadania de Catalunya per decidir el nostre destí, en un acte de llibertat en què volem que hi participi tota la ciutadania".

 

 

 

 

 I què passarà amb el resultat? La diputada de la CUP, en referència als Comuns, que no volen donar caràcter vinculant al referèndum, ha preguntat "on queda la llibertat i la sobirania si no parlem d'un acte decisiu sinó d'una mobilització?". Ha insistit que la gent no està cridada a participar sinó a decidir. "Si la majoria dels vots emesos són en contra, el primer que haurem de fer és beure aigua del Carme... i el president haurà de convocar eleccions", ha dit Gabriela Serra, que ha dit que si guanya el sí, "en els dos dies següents haurem d'obrir el procés constituent per fer la república catalana independent, on serà el conjunt de la ciutadania qui decidirà, de forma vinculant, els trets bàsics de la República".

 

 

 

 

La diputada de JxSí Marta Rovira ha fet les conclusions de la llei. "A nivell polític, significa la resposta democràtica del poble català a la ruptura del pacte constitucional del 78 amb la sentència de l'Estatut el 2010", ha dit Rovira, que també ha afegit que també és una resposta al mandat del 27-S després d'haver fet tots els esforços per "acordar-ho amb l'Estat sense èxit".  I finalment, ha remarcat que "el Parlament respon a un mandat democràtic i assumeix la sobirania per posar a mans dels ciutadans del país la possibilitat de decidir amb el seu vot què volen que sigui aquest país". Rovira ha dit que es busca "la màxima normalitat" en el referèndum, que tindrà "més garanties que mai", i que quedi clar que el Govern implementi la llei amb "absoluta normalitat democràtica i converteixi el referèndum en un acte clarament vinculant".

 

 

 

 

La diputada Anna Gabriel ha estat l'encarregada de cloure l'acte de presentació de la llei, i ha remarcat que "aquesta llei és una via de solució al conflicte que existeix", i més enllà de ser un exercici pràctic de l'autodeterminació, servirà perquè "se'ns puguin retornar unes condicions de vida dignes com ens mereixen, a través d'un procés constituent que pugui revertir alguns privilegis que mai s'haurien d'haver atorgat". 

 

Comentaris