JxSí i la CUP encaren la recta final de la reforma del reglament

Rebutgen totes les esmenes presentades pels grups per tractar de frenar la tramitació exprés de la llei de desconnexió

 

 

JxSí i la CUP encaren la recta final de la reforma del reglament del Parlament amb una nova exhibició d'unitat. En el marc de la comissió del reglament, han rebutjat totes les esmenes presentades pels grups de l'oposició, que anaven en la línia de frenar la tramitació exprés de la llei de desconnexió, que busca que els grups parlamentaris puguin tramitar lleis pel procediment de lectura única, el procediment de màxima urgència, en el que va interpretar com un moviment per aprovar aquesta llei escurçant al màxim els terminis. El redactat final de l'article 135 del reglament, que estableix els requisits per al tràmit de lectura única, pot quedar amb aquest redactat: "Una proposició de llei, a sol·licitud del grup parlamentari promotor, es pot tramitar directament en lectura única".

  

  

L'article 135 exposa ara com ara que el tràmit d'urgència per a les proposicions de llei ha de "estar signades per tots els grups parlamentaris", i davant la modificació presentada per JxSí i la CUP, la resta de grups van registrar esmenes per tal d'excloure d'aquest tràmit lleis complexes com la reforma de l'Estatut, o que, almenys, se'ls donés un termini curt per presentar esmenes, però no han tirat endavant pel bloqueig de JxSí i la CUP que té majoria.

Joan Coscubiela i Lluís Rabell, diputats de CSQP | Jordi Borràs

 

Els grups presentaven també esmenes en la modificació de l'ordre del dia: El PSC demanava que per introduir un punt es necessités l'acord de dues terceres parts de l'hemicicle, i SíQueEsPot havia transaccionat una esmena amb C's per exigir que aquesta modificació es fes per unanimitat "per garantir els drets" dels diputats; però cap ha tirat endavant per l'oposició de JxSí i CUP. Les esmenes que sí s'han aprovat són les que feien referència a incloure un pla de treball i uns continguts bàsics en la creació d'una comissió d'investigació. 

 

  

  

Aquestes esmenes estaven motivades per la comissió d'investigació del cas Vidal, que va quedar buida de contingut després que JxSí rebutgés la resta de propostes i retirés la seva, i tots els grups han votat a favor de blindar el contingut d'aquestes comissions excepte el PP, que no ha presentat cap esmena al reglament per no compartir el fons de la reforma del reglament. Quan es publiqui al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) el dictamen de la comissió, els grups tindran tres dies per demanar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que té un mes de termini per emetre el seu propi dictamen. El PSC i C's ja han dit que ho faran. 

 

Comentaris