El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxSí i la CUP acorden el nou full de ruta
  • CA

 

Junts pel Sí i la CUP han registrat dues propostes de resolució conjuntes. La primera sobre el referèndum i la segona sobre el procés constituent. A més, també subscriuren una resolució sobre el 9N en què hi participa CSQP. 

 

Pel que fa a l’esperada resolució sobre le referèndum, JxSí i la CUP acorden que el Parlament de Catalunya insti el Govern a la celebració d’ un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya, com a molt tard el setembre de 2017 amb una pregunta clara i de resposta binària. A més, el Parlament es compromet a activar tots els dispositius legislatius necessaris per dur a terme la celebració del referèndum i per a donar-li al mateix temps cobertura legal. I del 31 de desembre del 2016 es constituirà una comissió de seguiment per l’impuls, control i execució del referèndum, tal i com demanava la CUP. També queda clar que en absència d’acord polític amb el govern de l’Estat espanyol, res no s’aturarà. 

 

El nou full de ruta acordat contempla també la convocatòria d’unes eleccions constituents en els sis mesos posteriors a aquest referèndum d’autodeterminació, en cas que l’opció independentista aconsegueixi més del 50% dels vots favorables. Això situaria el termini màxim per a aquests comicis constituents el març del 2018.

 

 

Un altre punt important de l’acord, demandat per la CUP, és que el Parlament de Catalunya insti el Govern de la Generalitat a convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació per tal de treballar políticament en la definició i fermesa d’aquesta convocatòria de referèndum.

 

 

Per altra banda, acorden endegar la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum, obeint els principis de pluralisme, publicitat i democràcia, seguint els estàndards internacionals, amb especial èmfasi en la creació d’espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència dels arguments i prioritats dels partidaris del sí i del no a la independència en igualtat de condicions.

 

També el Parlament crearà una Comissió d’experts pel seguiment del procés d’autodeterminació, integrada per persones de l’àmbit internacional que hagin conegut altres processos similars i/o juristes coneixedors de la matèria. I per altra banda, el text de la ponència conjunta sobre règim jurídic ha d’estar enllestit abans del 31 de desembre de 2016, i ha de contenir com a mínim la regulació sobre la successió d’ordenaments jurídics, la nacionalitat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període de transitorietat existent entre la proclamació de la República catalana i l’aprovació de la Constitució, així com el reglament de l’Assemblea Constituent. 

Procés constituent 
 
 
Pel que fa a aquest apartat, JxSí i la CUP també han acordat crear un Consell Assessor del Procés Constituent en el termini de dos mesos, format per experts de l’àmbit acadèmic, nacional i internacional, per tal d’assessorar sobre les polítiques públiques que han de permetre la realització del procés constituent liderat per la societat civil organitzada.
 
 
 
 
En aquest sentit, s’insta a definir el programa i el calendari de desplegament del procés constituent en el termini de tres mesos i a fer-lo efectiu durant el primer semestre del 2017, aixi com incorporar als pressupostos del 2017 els recursos financers necessaris per a la realització del procés constituent, de base social, transversal, plural, democràtic i obert. Pel que fa a terminis, s’ha pactat e mparar la convocatòria i realització de les fases deliberativa i decisòria vinculant del Procés Constituent durant el primer semestre de 2017.

Sobre el 9-N 

 

JxSí i la CUP també han acordat una resolució sobre la judicialització del 9N que compta amb el suport de CSQP, i que demana que el Parlament mostri el seu suport al President Artur Mas i als membres del seu govern – Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau – per les causes judicials obertes arran del procés participatiu del 9N del 2015. També reclama el suport a Forcadell i a la mesa del Parlament en l’exercici de les seves funcions. I el suport a la Montse Venturós i a en Joan Coma -alcaldes de la CUP-  i a tots els càrrecs electes i ajuntaments perseguits per haver aprovat mocions de suport al procés polític català, per exhibir l’estelada o per altres votacions produïdes democràticament al ple municipal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa