El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxSí diu que la Fiscalia “supera l’absurd” portant la data i la pregunta al TSJC
  • CA

 

El portaveu adjunt de Junts pel Sí (JxSí), Roger Torrent, ha valorat el fet que la Fiscalia Superior de Catalunya hagi demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que tingui en compte l’anunci de la data i la pregunta del referèndum a l’hora de decidir sobre la querella presentada contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, pels tràmits per la compra d’urnes. En una roda de premsa al Parlament aquest dimarts al matí, i instants després de conèixer aquesta notícia, Torrent ha opinat que la Fiscalia “torna a superar l’absurd”. D’altra banda, el portaveu adjunt de JxSí ha celebrat la condemna d’Estrasburg a Espanya per inhabilitar l’expresident de parlament basc Juan María Atutxa i ha afirmat que hi veu “un lligam clar i evident” amb el cas de la Mesa del Parlament.

“Quan semblava que arribàvem al límit de l’absurd, la Fiscalia i l’Estat se superen cada dia”, ha constatat Torrent, que ha criticat que s’hagi arribat a “l’extrem” que el ministeri públic porti a la justícia l’anunci d’una data i una pregunta “sense cap document formal ni element on agafar-se”. Per això, des de JxSí consideren que l’anunci que van fer el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, acompanyats del Govern i dels diputats de la coalició independentista i de la CUP només és “una declaració”. “Estem acostumats, això seguirà així fins l’1 d’octubre”, ha sentenciat Torrent. Finalment, el portaveu adjunt de JxSí ha conclòs que malgrat la “persistent judicialització política” per part de l’Estat, se seguirà “treballant” per poder votar.
 

El cas d’Atutxa marca un “precedent”
 

D’altra banda, Torrent ha reiterat que JxSí s'”alegra” de la condemna d’Estrasburg contra a Espanya pel cas Atutxa. En aquest sentit, el portaveu adjunt ha insistit que no només el Parlament i la ciutadania denuncien la “politització del sistema judicial espanyol”, sinó que ara també ho fa Europa. Per Torrent, la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans “genera esperança” per emparar-se en els tribunals europeus, més enllà del sistema judicial espanyol. Així doncs, el diputat independentista ha contraposat les “sentències polititzades” de l’Estat, amb els “sistemes judicials, neutrals i democràtics” europeus. 

“Avui és Europa qui diu a l’Estat que, efectivament, les qüestions polítiques no es resolen als tribunals, sinó fent política”, ha manifestat Torrent, que ha tornat a destacar els “paral·lelismes evidents” entre la sentència sobre Atutxa i el cas de la Mesa del Parlament. “Suposa un precedent pel cas que estem vivint”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa