JxSí defensa que el reglament és legal i censura que el TC jutja "intencions"

El portaveu adjunt de JxSí al Parlament Roger Torrent ha lamentat aquest dimarts la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la reforma del reglament de la Cambra catalana i ha criticat que jutja "intencions" i no l'estricta legalitat de la norma.

El portaveu adjunt de JxSí al Parlament Roger Torrent ha lamentat aquest dimarts la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la reforma del reglament de la Cambra catalana i ha criticat que jutja "intencions" i no l'estricta legalitat de la norma. En declaracions a Rac, ha defensat que més cambres autonòmiques i el Congrés contemplen el mateix punt del reglament que ha estat suspès, per la qual cosa conclou que el TC ha actuat així perquè es tracta de Catalunya.

"El Tribunal Constitucional ens diu amb la suspensió que allò que val a 14 parlaments autonòmics i per al Congrés no val per a Catalunya", ha lamentat el diputat independentista. La reforma del reglament català permet a un grup tramitar una llei pel mecanisme de la lectura única, el procediment de màxima urgència, mentre que fins ara tramitar per aquesta via requeria l'unanimitat de tota la Cambra.

 

L'oposició no independentista considera que la reforma està expressament preparada perquè JxSí i la CUP tramitin les lleis independentistes en un sol dia i sense donar la possibilitat de presentar esmenes a la resta. Torrent ha defensat que tramitar les lleis sobiranistes per aquest mecanisme "era una opció més damunt la taula", i ha recordat que el Parlament té més vies ordinàries per tramitar lleis que també poden utilitzar.

 

LLEI DEL REFERÈNDUM

 

La llei que ara els sobiranistes tenen més pressa per aprovar és la del referèndum: la van registrar aquest dilluns 31 de juliol i volen que estigui a punt per a unes setmanes abans de l'1 d'octubre, data de la votació. "Hem de mirar el calendari, però el reglament permet aprovar la llei amb els temps que ens havíem marcat", ha conclòs Torrent. De moment JxSí i la CUP tramiten la llei del referèndum pel mecanisme d'"urgència extraordinària" -una via urgent, però menys que la lectura única-, i no aclareixen si estan disposats a desobeir el TC i aprovar la llei pel mecanisme suspès. "Estem jugant amb un Estat en contra que envia la Policia al Parlament. Hem d'aprofitar totes les vies legítimes", ha resolt Torrent.

 

Comentaris