El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT vol restituir Torra en el seu escó i ERC hi posa matisos
  • CA

S’acosta una nova polèmica al Parlament entre els grups indepenentistes. JxCAT ha presentat una proposta de resolució en què es demana restituir l’acta de diputat del president Quim Torra, que va ser desposseït del seu escó després que el Suprem avalés la suspensió dictada per la JEC. El fet que ERC decidís no seguir endavant mantenint-li l’acta va provocar una divisió entre els dos socis de Govern de tal dimensió que el mateix Torra va anunciar que la “legislatura està esgotada” i que convocaria elecccions després d’aprovar els pressupostos.

[r:1]

Els junters volen que el Parlament acordi deixar sense efecte les instruccions del secretari general del Parlament, Xavier Muro, que va donar l’ordre als serveis de la cambra per fer efectiva la decisió de la JEC de treure l’escó de diputat al president de la Generalitat. Però ERC ha volgut fer matisos i ha presentat esmenes al text de JxCAT. El grup que encapçala Sergi Sabrià assenyala la JEC i al Tribunal Suprem (TS) com a responsables de la decisió “d’usurpar” l’acta a Torra, i demana “adoptar totes les mesures possibles” per revertir els acords de la JEC i restituir-lo en la seva condició de diputat. La clau, doncs, és la paraula “possibles. 

[r:2]

Les esmenes, que apareixen publicades al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), també demanen afegir un altre punt en què es denunciï que els acords de la JEC i la denegació de les mesures cautelars per part del Suprem “vulneren l’autonomia parlamentària”. Per a ERC, aquesta és la raó per la qual “cal defensar les institucions combatent la decisió de la JEC contra Torra i protegint la validesa, l’eficàcia i la seguretat jurídica dels acords que adopta el Parlament”. 

[r:3]

La proposta de resolució de JxCAT està datada el mateix dia que el secretari general del Parlament va donar instruccions a la cambra per retirar l’acta a Torra, i planteja obertament que el Parlament “confirmi” la condició de diputat de Torra i requerir a la JEC perquè anul·li els seus acords en relació a aquest assumpte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa