El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT vol que l’independentisme social tingui veu per negociar amb Madrid
  • CA

JxCAT ha registrat novament una moció sobre l’autodeterminació, que havia deixat en suspens el desembre passat. La nova moció incorpora algunes novetats, i concreta que “cal promoure les iniciatives i els compromisos polítics necessaris per acordar una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, seguint l’Acord Nacional per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia que el Govern ha d’impulsar en el termini més breu possible”. A més, emplaça a tots els actors de l’independentisme a participar d’un espai a on “es pugui debatre què i en quines condicions el President de la Generalitat iel Govern de Catalunya poden negociar amb el govern espanyol”, transcendint així l’àmbit estricte dels partits polítics. 

La portaveu adjunta de JxCAT, Gemma Geis, ha explicat que “la moció té l’esperit de la que vam presentar, però fa referència a nous esdeveniments polítics i incorpora la denúncia de les darreres agressions per part dels poders de l’Estat”. La moció afirma que hi ha un conflicte de naturalesa política entre Catalunya i Espanya que només es pot resoldre per la via de la negociació, i que cal un acord nacional pel dret a l’autodeterminació i l’amnistia, constata el reconeixement institucional al màxim nivell entre la Generalitat i la presidència espanyola, i que aquest diàleg entre iguals necessita una mediació internacional. La moció també denuncia la repressió de l’Estat a tots els nivells i remarca la necessitat d’un cordó sanitari de l’ultra-dreta. De fet, qualifica de “cop d’estat l’intent de la JEC d’inhabilitar el president Torra” i dona suport al vicepresident Junqueras. També denuncia la manca de fonament per la presó preventiva dels CDR detinguts acusats de terrorisme durant uns mesos.

Per altra banda, JxCAT celebra que el PSC i els Comuns hagin donat suport a la Mesa del Parlament, que presentarà un recurs al Suprem per rebutjar la inhabilitació del president Torra i preservar el seu escó, però Geis ha deixat clar que aquest suport “també es demostra en votacions i en donar-hi suport reals”, ha assegurat Gemma Geis. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa