El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat s’ofereix a facilitar un govern de Pedro Sánchez
  • CA

 

Els presos polítics de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn aposten per facilitar un govern de Pedro Sánchez a l’Estat. Així ho escriuen tots quatre en un article publicat aquest dissabte a ‘La Vanguardia’ sota el títol “Pel desbloqueig, sense xecs en blanc”. “Diguem-ho clar d’entrada: acabar amb el bloqueig de la política espanyola que tot ho paralitza és el nostre objectiu i la raó principal per a encapçalar les llistes de Junts per Catalunya a les eleccions del 28 d’abril”, comença el text escrit pels quatre presos polítics, que continua: “És ben sabut que la gent de JxCat no tenim res en contra d’Espanya ni li desitgem cap mal. Senzillament defensem que Catalunya es converteixi en un nou Estat europeu per mandat democràtic expressat lliurement en les urnes pels catalans i les catalanes. Per voler això, els que signem aquest article estem a la presó, alguns des de fa ja 19 mesos, i estem sent jutjats pel Tribunal Suprem acusats de rebel·lió i sedició”.

 

Sànchez, Turull, Rull i Forn argumenten que “en política és imprescindible revisar, treure conclusions i modificar el que sigui necessari per a reorientar l’acció” i que “amb aquesta mateixa sinceritat també volem dir que l’1 d’octubre no va ser un error pel qual hàgim de demanar perdó. El referèndum va ser l’expressió lliure de la voluntat de més de 2,3 milions de persones que es van reivindicar com a ciutadans en un acte d’autodeterminació sense precedents a Europa”. En paral·lel, opinen, “a la política espanyola li han faltat líders amb visió d’Estat, homes i dones valentes, decidits a tenir una mirada més enllà del BOE i disposats a no quedar atrapats en l’immobilisme”.

 

Així, deixen clar que “els homes i les dones de JxCat anem a Madrid disposats a fer política” i que són “els partidaris del diàleg, sense exclusions ni de persones ni de propostes, com a única via de solució de la crisi entre Catalunya i l’Estat”. Per això , assenyalen, “aquestes eleccions són molt importants. Els resultats han de crear les condicions per a abordar, des de les Corts espanyoles, els camins de solució a la crisi que fa molts anys que patim, com a mínim des de la sentència del TC que va mutilar un Estatut ja aprovat en referèndum”. D’aquesta manera, afirmen que “des del marc mental del mal menor no aconseguirem un acord polític. A força d’omplir les urnes reforçarem a ulls del món la legitimitat democràtica del que comencem el 1-O i volem culminar pacífica i democràticament, com sempre hem fet”.

 

En el text defensen que “és necessari que les urnes validin que la solució cal trobar-la en la política i no en els tribunals, ni tampoc amb empresonaments o restriccions de drets i llibertats cada vegada més accentuades. Aquest camí de solució és, precisament, el que desbloquejarem”. Ells són, asseguren, “els primers que volem una interlocució forta per a resoldre la crisi”, però avisen que no seran “portadors d’un xec en blanc”. “Si de nosaltres depèn, no mirarem cap a un altre costat a l’hora de fer possible un govern estable, sempre que el candidat es comprometi a abordar el camí del diàleg i no negui el referèndum d’autodeterminació com una de les opcions de solució”, sentencien.

 

  

Els quatre presos polítics creuen que “això només serà possible si la unitat del vot sobiranista s’expressa en les urnes i JxCat és forta en el Congrés i al Senat. És imprescindible que els més de dos milions de votants independentistes ens sentim interpel·lats i anem a votar per a enfortir la nostra posició per a encarar el diàleg i la sortida a la crisi”. “Els que neguen la voluntat d’una part importantíssima de la ciutadania de Catalunya, els que renuncien a la política a favor de la judicialización, són els mateixos que causen inestabilitat i bloqueig”, alerten. 

 

 

“Som la gent del si; la gent de l’actuar, sumar i construir. Som garantia que mai un tripartit de dretes arribi al govern espanyol; al mateix temps, evitarem que els socialistes es vegin de nou atrets per buscar en el 155 falses respostes a la demanda democràtica del 80% de la població de Catalunya”, argumenten, i conclouen: “Un resultat fort de l’independentisme català també evitarà la temptació del PSOE d’arribar a un pacte amb Cs, que només serviria per a enquistar més la qüestió catalana. Ho podem garantir: JxCat serà la veu que obrirà la via del diàleg i la negociació d’acord amb el veredicte final de les urnes. Teniu el nostre compromís·.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa