JxCAT insta l'oposició a respectar el 21D i a protegir els sis diputats represaliats

Planteja al ple que es pronunciï sobre si defensa la separació de poders i la inviolabilitat parlamentària

 

"1.884.094 ciutadans de Catalunya el passat 21D van decidir que el president Carles Puigdemont, que el vicepresident Junqueras i els consellers Rull, Turull i l'activista social Jordi Sànchez fossin els seus representants al Parlament". Així ha començat la seva intervenció la diputada de JxCAT Marta Madrenas, com un dels dos grups proposants del dictamen de la Comissió de l'Estatut del Diputat perquè el ple sotmeti a votació si els sis diputats suspesos pel jutge Llarena ho estan efectivament o no, en virtut de l'article 25 del reglament, que dóna autonomia parlamentària perquè sigui la Cambra qui determini si perden els seus drets o no.

 

"Aquests ciutadans van decidir que aquests sis homes, i no algú que passi per la prèvia censura per saber qui pot i qui no ser diputat, fossin la seva veu al Parlament", ha dit Madrenas, que ha recordat que durant la campanya el president Puigdemont va llançar un repte a l'Estat espanyol: "El bloc del 155 respectarà el resultat? Exigia un compromís clar, perquè si no hi era, hi hauria dos ciutadans, els de primer i els de segona. Avui veurem si aquests ciutadans que van dipositar la seva confiança en aquests sis homes, són de segona".

 

Madrenas ha insistit que "el que avui tractem aquí no és un tema de pur tràmit, de fet, avui el que debatem és la separació de poders i les no ingerències a l'autonomia del Parlament, sobre la preservació dels drets dels diputats. Alguns de vostès pretenen convèncer-nos que la ciutadania no està preocupada pel dret d'autodeterminació, treballar per la república i la manca de democràcia a l'Estat", ha explicat, alhora que ha remarcat que "es tracta de si acceptem o no les ingerències, és una anomalia gravíssima i lamentable la ingerència de la justícia espanyola en la vida parlamentària, i demostra que la democràcia espanyola està molt lluny de ser una democràcia homologable a Europa".  

 

 

Finalment, s'ha preguntat si "donem per bona la tesi fabulada que descriu el senyor Llarena? Nosaltres ho hem viscut i ho hem vist. Realment es creu algú que hi ha hagut violència? La ciutadania té ulls i orelles i sap què ha passat realment, aquests sis homes estan compromesos amb la pau i la no violència, i sempre han defensat que aquest procés ha de ser pacífic i no violent". I finalment, ha fet una apel·lació a "defensar els càrrecs electes", perquè a parer de JxCAT "tots vostès estan cridats a defensar els diputats que de forma il·lícita estan rebent aquestes pertorbacions. Això no va d'independència, sinó de respectar el resultat de les urnes i la democràcia, i de dirimir si els votants que han triat aquests sis homes són ciutadans de primera o de segona", ha sentenciat.

 

Comentaris