JxCAT crida l'independentisme a "qüestionar" les estratègies que es desmarquen de la unitat

Representants del món local de l'espai de JxCAT analitzaran els resultats dimarts amb Puigdemont i Torra

El portaveu de JxCAT Albert Batet ha advertit aquest dilluns que després del 26-M les forces polítiques independentistes estan obligades a “fer una reflexió” i “autocrítica” per “valorar si la unitat estratègica hagués estat una bona estratègia per aconseguir més àmbits de decisió política”. Batet considera que la unitat que JxCAT ha demanat “prèviament, durant i després” de les eleccions podria haver estat clau per assumir “alguna alcaldia més de les que s’han aconseguit”, així com també per disposar de “la influència necessària per poder traslladar els resultats de les eleccions municipals a tots els estaments”.

En aquest sentit, JxCAT ha fet ja autocrítica en admetre que “no hem estat capaços de fer palès el gran resultat independentista a les municipals per aconseguir una alcaldia important com és la de Barcelona”. Batet ha convidat a “qüestionar” si “l’estratègia de no unitat” ha servit per guanyar més alcaldies independentistes o si pel contrari “no ha donat els resultats esperables” foragitant-los d’algunes alcaldies. "El resultat de l'estratègia d'eixamplament amb els Comuns és que els tenim ocupant l'alcaldia de Barcelona gràcies al vots del 155", ha subratllat Batet. No obstant això, el portaveu de JxCAT ha fet un balanç positiu del 26-M perquè ha situat aquest espai com a “primera força municipalista” amb 368 alcaldies al conjunt de Catalunya.

Batet ha recordat que a l'hora d'establir pactes des de JxCAT ha primat que hi hagués alcaldes i governs municipals independentistes, cintant com a exemple els casos de Tarragona, Lleida, Vilanova i la Geltrú, Cambrils i Salt. En canvi, la formació ha guanyat a més municipis que no pas alcaldies ha acabat obtenint, ha lamentat Batet: “Hi ha 28 municipis on vam guanyar i altres formacions polítiques han fet pactes perquè no governéssim”.

Reunió amb Puigdemont i Torra

Un cop tancat el cicle electoral amb la constitució dels ajuntaments, representants del món local de JxCAT analitzaran dimarts amb Carles Puigdemont i el president Quim Torra com ha quedat el mapa i com s’afronten els pròxims quatre anys. “El món local és un pilar essencial per poder desenvolupar el projecte independentista i els ajuntaments una eina bàsica de cara a donar serveis a les persones, però sens dubte un puntal per tirar endavant totes les consultes o el referèndum de l’1-O”, ha explicat Batet. La reunió es farà a Brussel·les i alguns dels participants ho faran de forma telemàtica.

 

Els "pals a les rodes" de la JEC

D'altra banda,els impediments de la Junta Electoral Central (JEC) perquè Carles Puigdemont i Toni Comín no esdevinguin eurodiputats no fan tremolar les cames a JxCAT. “Tot va sobre el previst perquè Puigdemont sigui eurodiputat”, ha afrimat Batet druant la seva compareixença. Des de JxCAT lamenten que “l’Estat espanyol no accepti el resultat de les eleccions europees i posi pals a les rodes al mandat del poble de Catalunya perquè Puigdemont i Comín no siguin eurodiputats, aquesta és la seva qualitat democràtica”.

L'advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boyeha intentat aquest dilluns sense èxit acreditar els dos eurodiputats. Boye ha arribat a la sala del Congrés on es celebrava l'acte d'acatament de la Constitució per part de tots els eurodiputats electes i ha sol·licitat presentar una acta notarial on tots dos acataven per imperatiu legal la Constitució.

 

Comentaris