El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat i ERC volen que el Parlament reclami treure la Guàrdia Civil de Catalunya
  • CA

JxCat i ERC han registrat conjuntament aquest dimecres una proposta de resolució que aposta perquè el Parlament reclami la retirada de Catalunya dels efectius de la Guàrdia Civil “donat que s’han mostrat obertament com una policia de caire política centrada en perseguir determinats col·lectius polítics i socials”. Les formacions també proposen que la cambra catalana demani la dimissió “immediata” de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per ser “manifestament incapaç de garantir els drets fonamentals de la ciutadania”. Després de l’operació policial d’aquest dilluns -amb 9 persones vinculades amb els CDR detingudes-, els partits aposten perquè el Parlament reclami que s’aturin les accions de les forces de seguretat de l’Estat que fan “una utilització especulativa i arbitrària dels tipus penals associats al terrorisme per a tal de reprimir l’activisme social i polític”.

D’altra banda, JxCat i ERC proposen que el Parlament insti el Govern a continuar impulsant la defensa dels Drets fonamentals a través de l’Oficina de Drets Civils i Polítics. Els dos grups independentistes també volen que l’executiu segueixi duent a terme una revisió “exhaustiva” de les actuacions dels Mossos d’Esquadra, d’acord amb els mecanismes de transparència i control intern. Els partits també insten el Govern de Quim Torra a fer les gestions “oportunes” davant el govern espanyol per tal que doni compliment a les resolucions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides i, conseqüentment, alliberi els “presos polítics” i arxivi totes les causes obertes a les persones “represaliades” per l’1-O. Els dos grups també volen que l’executiu reverteixi “l’abús” que les instàncies judicials de l’Estat fan de la presó preventiva i estableixi mecanismes de compensació per aquells ciutadans que la pateixin “injustament” si són posteriorment absolts.

En d’altres propostes de resolució conjuntes, JxCat i ERC aposten perquè el Parlament insti el Govern a aprovar els pressupostos per al 2020. També volen que la cambra reclami a l’executiu de l’Estat el compliment dels compromisos econòmics i financers adquirits amb la Generalitat que en condicionen els ingressos, i posar així tots aquests recursos públics a disposició de la ciutadania, del seu progrés i del seu benestar.

Els dos grups també reclamen la “fi immediata del control polític” de les finances de la Generalitat per part del govern espanyol, reconegut “explícitament” pel propi executiu argumentant que “a Catalunya hi governen partits independentistes”. Finalment, JxCat i ERC també exigeixen a Madrid el compliment de la legislació transferint els fons corresponents a l’actualització de les bestretes del sistema de finançament previst per al 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa