El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT i ERC piquen a la porta del 155 per parlar de pressupostos
  • CA

Els partits en el Govern descriuen les formacions que han donat suport a la intervenció de la Generalitat després de l’1-O com “el 155” o “els partits del 155”, un bloc amb el qual es refusa qualsevol entesa. Ara bé, els pactes en ajuntaments, consells comarcals i a la Diputació de Barcelona després de les darreres eleccions han posat en evidència que tant els uns com els altres s’entenen amb els socialistes quan volen. Això ha provocat l’escenificació d’una crisi entre republicans i junters recriminant-se que s’hagi arribat a acords per accedir o mantenir quotes de poder en institucions municipals i supramunicipals “amb els del 155”.

Per això aquest dimecres sonava —com a mínim— a contradicció els arguments que JxCAT i ERC han expressat a favor d’una entesa dels partits (els que siguin) per desencallar els pressupostos a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya on ha comparegut la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Budó convida “tots els grups”

La consellera ha convidat “tots els grups parlamentaris a treballar, consensuar i debatre de manera sincera l’avantprojecte de pressupostos pel 2020”. El Govern treball per presentar-lo “el més aviat possible”, ha dit Budó. La consellera ha admès que els pressupostos “són molt importants pel país i pel Govern” però ha reconegut que “cal trobar les majories que ens permetin” aprovar-los. En aquest sentit, ha lamentat que el Parlament “tingui unes majories alterades pel jutge Llarena”.

En la mateixa comissió, el diputat d’ERC Josep Maria Jové ha defensat el Govern de coalició amb JxCAT i ha dit que entre els “deures pendents” que considera “més importants” hi ha “trobar l’entesa i punts d’acord amb la resta de grups parlamentaris i diputats, els que defensen la cohesió social i la defensa de les llibertats polítiques”. Jové ha insistit en defensar la coalició de JxCAT i ERC en un moment en què la crisi per la Diputació de Barcelona ha fet aparèixer tensions públiques. “Cal reivindicar els seus avantatges i més quan veiem el que passa en altres latituds, però això passa pel diàleg i l’entesa sense exclusions i amb respecte a la diversitat d’opinions”, ha apuntat Jové.

El republicà ha admès que al Govern li falten “suports parlamentaris” i ha dit que “els volem tenir perquè volem dur a terme mesures de consens”. Jové ha assenyalat, en aquest sentit, que és “ important que el Govern presenti, un cop passat el cicle electoral, una proposta de pressupostos” i per això mateix ha emplaçat “a tots els grups parlamentaris a asseure’s per parlar-ne”.

El PSC exhibeix els acords amb JxCAT i ERC

Les consideracions sobre els pressupostos s’han expressat després que la diputada del PSC Alicia Romero hagi posat sobre la taula la necessitat de tenir uns pressupostos per fixar les prioritats del Govern. “Un govern ha de tenir capacitat per acordar i ha de ser generós i així es demostra lideratge”, ha dit Romero. En aquest sentit, ha afegit la socialista, “en el món comarcal i local hem sigut capaços de trencar els blocs amb 24 acords en ajuntaments amb JxCAT, 13 a consells comarcals, i amb ERC, 18 en ajuntaments, i dos en consells comarcals”. Aquesta capacitat de pacte, ha dit Romero, s’hauria de traslladar al Parlament sense exclusions reivindicant la catalanitat dels socialistes: “Som tan catalans com els altres i busquem el benestar dels ciutadans”.

Tant els Comuns com el PP també han fet menció a la necessitat de tenir uns pressupostos perquè el Govern pugui atendre les urgències socials.

Des de la CUP, el diputat Carles Riera ha aclarit que la seva formació no es posa a disposició del Govern per parlar de pressupostos i que només es podran entendre si és per recuperar sobiranies, disputar poder a l’Estat i treure de les mans de l’Ibex 35 els recursos públics que gestiona. Riera també ha criticat que entre JxCAT i els socialistes es tiri “confeti i serpentines” per recuperar la “sociovergència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa