El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT a ERC: “Un acord que s’entengui com una renúncia a un referèndum no seria bo”
  • CA

El diputat de JxCat al Congrés Ferran Bel està convençut que hi haurà investidura, però ha avisat ERC que qualsevol acord amb el PSOE “que es pugui entendre com una renúncia a un referèndum no seria un bon acord”. En una entrevista a Europa Press, ha assegurat que el PSOE no té “cap interès” a negociar amb JxCat, per la qual cosa el seu espai polític no ha de plantejar-se res quant a la investidura.

Després de preferir que Sánchez opti pels republicans que per Cs, ha argumentat que ERC està en les millors condicions per ser exigent en la negociació: “És l’única oportunitat que té Sánchez de fer un govern entre el PSOE i Unides Podem. Està en les millors condicions per negociar. Per tant, després ningú no podrà posar excuses”.

Per a JxCat, en la negociació caldria posar sobre la taula una solució que permeti al poble català decidir lliurement sobre una proposta, exigir al PSOE que aclareixi la seva i buscar una “solució” per als presos independentistes i per als qui són a l’exili. Bel, que també és secretari d’Organització del PDeCAT, creu que és un bon punt de partida que surti una taula de diàleg de la negociació entre socialistes i republicans, però “això ja existia fa un any”.

“Ja veurem si durant aquest any hem après i no es torna a plantejar aquesta taula com es va fer, perquè va ser un fracàs. En aquesta taula, totes les parts hauran d’acceptar que el referèndum és un escenari”, ha explicat. No obstant això, ell és partidari de configurar una taula entre governs i una altra entre partits, on creu que podrien obrir-se molts escenaris. Per als presos polítics, Bel considera que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hauria de comportar la nul·litat del judici de l’1-O i, si no és el cas, creu que la solució més justa seria l’amnistia.

També dona per fet que ERC, a més de la investidura, està negociant amb el PSOE l’aprovació dels propers Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), que, segons Bel, hauran de ser diferents als que van presentar els socialistes abans de l’estiu perquè van ser esmenats íntegrament pel grup de Gabriel Rufián. Malgrat tot, creu que els PGE poden corregir només una part del conflicte entre Catalunya i Espanya, la vinculada amb el dèficit fiscal i les inversions en infraestructures, perquè també hi ha “el dèficit democràtic, que és més polític”.

Tot i que hi hagi investidura, no creu que s’esgoti la legislatura per la dificultat que poden tenir els socialistes per teixir acords que permetin tirar endavant les seves iniciatives, atès que hauran de buscar aritmètiques alternatives. “Si hi ha investidura, no serà una legislatura d’un any però tampoc de quatre, tot i que tot pot canviar. Sánchez i Pablo Iglesias hauran hipotecat molt el seu futur polític en aquest govern, i si fracassa a curt termini hauran fracassat tots dos”, ha subratllat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa