El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat diu al govern espanyol que ha d’acceptar els noms de la delegació catalana
  • CA

El portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ha avisat al govern espanyol que “no els toca altra cosa” que respectar els noms que el Govern ha decidit per a la delegació catalana a la taula de diàleg. “Només faltaria que després de totes les barbaritats que hem hagut d’aguantar els últims anys ara a més diguin qui hi ha de seure”, s’ha queixat en una atenció als mitjans al Parlament, i després de les crítiques dels socialistes per la presència de persones que no formen part del Govern, com Josep Maria Jové i Josep Rius. D’altra banda, en ser preguntat per la renúncia de Marta Pascal com a senadora de JxCat per discrepàncies Pujol s’ha limitat a dir que té “tot el respecte del món” per la seva decisió.

Pujol ha insistit que qui hauria de conformar la taula de diàleg per la banda catalana haurien de ser Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Jordi Sànchez, però a lamentat que “la repressió” i “la falta de drets i llibertats” els ho impediran. “Serà una fotografia evident dels qui no podran ser a la taula de diàleg”, ha remarcat, per afegir que serà “una magnífica oportunitat” perquè el govern espanyol “se n’adoni de manera gràfica”.

Finalment la taula estarà encapçalada pel president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch, els diputats Elsa Artadi (JxCat), Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC) i l’excap de gabinet dels presidents Puigdemont i Torra, Josep Rius, segons ha anunciat el Govern en un comunicat aquest dilluns al matí.

Justament aquest dilluns la fins ara senadora de JxCat Marta Pascal ha anunciat que renunciava a l’escó, i Pujol ha evitat fer cap valoració més enllà que “respecta” la seva decisió. En ser preguntat per les dures crítiques de Pascal, que ha lamentat que les seves diferències amb la línia del partit es veuen com a “dissidència”, Pujol ha insistit que té “tot el respecte del món” per la seva postura i ha explicat que no vol “entrar en la discussió” dels motius ni les formes en què la senadora ha comunicat la decisió.

El diputat de JxCat Josep Maria Forné, per la seva banda, ha reivindicat la concertació com “una de les fórmules” de prestació de serveis públics, coincidint amb una jornada organitzada per la formació al Parlament, que ha comptat amb la presència de representants d’una vintena d’entitats. “Estem compromesos en la defensa de les necessitats de la ciutadania i en la seva cobertura a través dels serveis públics”, ha remarcat, i ha insistit que l’objectiu és “la qualitat” però que això no vol dir que “s’hagin d’excloure” els concerts.

Forné s’ha referit a aquesta qüestió en plena polèmica pel decret d’admissions -el Consell Escolar va aprovar-ne el dictamen fa una setmana- i que l’escola concertada critica perquè “limita” la llibertat d’elecció de centre. El diputat ha evitat valorar el decret, però ha explicat que a les jornades hi han assistit membres de la comunitat educativa que han expressat “inquietud”. “La fórmula catalana respon a una història i trajectòria en què la concertació ha estat una part elemental i identificadora, que hem de potenciar i acompanyar”, ha resumit.

Aquest dilluns JxCat ha organitzat una jornada de treball al Parlament amb representants d’entitats, patronals i sindicats de l’àmbit de l’educació, la salut i el tercer sector. Sota el títol ‘Més servei públic, més benestar, més país’ i en format de taula de debat, la jornada ha comptat amb la presència de les exconselleres de Salut i Benestar i Família, Marina Geli i Neus Munté, respectivament, així com de l’exsecretari general d’Ensenyament, Lluís Baulenas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa