El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT es desvincula de l’acord entre ERC i el PSOE perquè en desconeix els intríngulis
  • CA

JxCAT ha rebut gèlidament el “suposat” acord al que hagin pogut arribar ERC i el PSOE per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. La líder de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha assegurat aquest dimarts en una llarga declaració (que sonava a compendi de retrets, tot i que després ha negat que ho fossin) que els aspectes de l’acord entre el PSOE i ERC que s’han donat a conèixer a través de la premsa sobre una mesa de diàleg entre governs “compromet a la meitat del Govern i no a la majoria independentista” del Parlament de Catalunya. “Estem a l’expectativa de com aquesta negociació afecta el Govern”, ha manifestat Borràs en una compareixença al Col·legi de Periodistes de Catalunya: “No hem participat en la negociació, és una mesa de diàleg no dialogada, hi som i estem disponibles, però per poder parlar de govern a govern i no a ser convidats de pedra”.

El malestar visible de JxCAT es fa evident: “Havíem d’anar amb una lògica de finestreta única i se’ns anuncia l’acord quan està tancat. No ens sembla una mostra de lleialtat ni respecte cap al Govern ni cap el president de la Generalitat”.

Borràs ha recordat que l’esperit de qualsevol negociació amb el govern espanyol hauria de ser el que es va fixar en la moció a favor de l’autodeterminació que van aprovar les forces independentistes al Parlament i ha avisat que “si algú s’aparta del camí haurà de donar explicacions de perquè se n’aparta”. Borràs ha expressat la “perplexitat” de JxCAT sobre la informació que ha transcendit en el sentit “que es pugui arribar a un acord quan el Govern de la Generalitat no hi ha participat”. La líder de JxCAT ha subratllat que donar suport a una investidura implica “donar suport a un programa de govern” i el que fixa l’acord PSOE-Podemos pel que fa a Catalunya és l’aposta per una Espanya “forta i cohesionada”, que no recull les aspiracions de l’independentisme.

La decepció a JxCAT per l’acord que es va donar a conèixer dilluns al Congrés dels Diputats és màxima. “En termes de solució del conflicte a Catalunya precisament podria ser el moment de màxima força de l’independentisme, a l’hora de poder ngociar a Madrid, però veiem que s’han rebaixat les expectatives”, ha subratllat Borràs. I ha seguit: “Això indubtablement és un afebliment de la força de l’independentisme perquè potser alguns ho han decidit”. Tot i les crítiques, Borràs ha remarcat que JxCAT respecte l’acord perquè “entra en el marc dels legítims acords entre partits”. Per JxCAT la negociació hauria d’haver implicat els diferents actors del moviment independentista, que hauria de tenir, tot i així, “una estratègia comuna compartida davant l’Estat i la seva poderosa màquina de repressió”.

Des de JxCAT s’insisteix en la idea de fer “un front republicà unitari” a Madrid per ser “més forts” davant l’Estat, una idea que ERC sempre ha rebutjat, almenys pel que fa a que s’articuli en forma d’unitat electoral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa