El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT demana “discreció” a ERC i CUP
  • CA

JxCat ha demanat “discreció” en les converses amb ERC i la CUP per pactar una resposta unitària a la possible inhabilitació del president del Govern, Quim Torra. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha replicat a republicans i cupaires que “la unitat no és només una data electoral”. “El pim-pam-pum no porta enlloc”, ha afegit. Batet assegura que JxCat sí que ha fet arribar propostes als altres interlocutors independentistes -fet que la CUP nega-, i creu que la possible inhabilitació de Torra demostraria que l’Estat està “més preocupat” per frenar l’independentisme que no pas frenar la pandèmia. JxCat espera que el debat de política general sigui una “oportunitat” per mostrar algun consens -que de moment sembla lluny.

Batet ha apuntat que el debat de política general estarà “inevitablement” marcat per la pandèmia i la “repressió” de l’Estat contra Torra. El president del Govern, però, no té previst centrar la seva intervenció de demà en la possible inhabilitació. Sí que en farà esment el president del grup de JxCat, que considera que la gestió “solvent” per la covid-19 i la “confrontació intel·ligent” són “dues cares de la mateixa moneda”.

Sobre la possible inhabilitació de Torra, a les portes de la vist del president al Suprem aquest dijous al migdia, Batet ha considerat “esperpèntic” que enmig d’una pandèmia l’Estat es plantegi anular les funcions del president. Així, Batet opina que no hi ha “cap diferència” entre els governs de Mariano Rajoy i de Pedro Sánchez.

JxCat prepara unes propostes de resolució “molt marcades” per la covid-19, tot i que també prepara textos per afrontar el futur del procés independentista, i la “repressió” de l’Estat. Manté converses amb ERC en aquest sentit. Sobre les negociacions amb els altres actors, Batet ha insistit que JxCat té “màxim interès per la unitat”, i que les negociacions “no poden acabar bé sense discreció”. “La unitat no pot ser només parlar d’eleccions”, ha reiterat.

Batet també ha asseverat que la inhabilitació de Torra “en cap cas” debilitarà l’acció del Govern ni la seva capacitat executiva. “Al contrari, hi serà tota”, ha afegit, per després defensar la remodelació de Torra de fa dues setmanes. Tot i això, un Govern en funcions no podria presentar uns nous pressupostos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa