El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT condiciona el suport a Sánchez al diàleg amb Catalunya
  • CA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que JxCat facilitarà la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol si l’acord programàtic entre PSOE i Unides Podem inclou una aposta pel diàleg amb Catalunya. En una roda de premsa després de la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Calvet ha explicat que sempre han estat “a disposició” d’afavorir un executiu espanyol que donés resposta “al moment polític excepcional del país”, però ha recordat que la intervenció de Sánchez a la sessió d’investidura “no ho va fer possible”. En aquest sentit, Calvet ha lamentat que des d’abans del 28-A s’estigui en situació de “paràlisi” i ha apuntat que amb un govern en funcions “es pot parlar de coses, però és difícil arribar a acords”.

Calvet, que s’ha referit a la qüestió de la investidura hores després que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, digués en una entrevista Catalunya Ràdio que no estaria “fora de lloc” un rebuig o un suport al candidat socialista “si les dues coses s’analitzen i s’emmarquen en una decisió estratègica de què més convé” a l’independentisme, ha insistit que la seva formació veuria amb bons ulls el suport a Sánchez sempre que es decidís “afrontar el necessari diàleg amb Catalunya”, aspiració que creu que surt dels resultats del 28-A. “Nosaltres estaríem disposats a afavorir una investidura que respongui a aquests paràmetres”, ha insistit.

En aquest sentit, Calvet ha dit que “malauradament” això no es va poder produir al darrer ple d’investidura, però ha assegurat que “la voluntat continua sent la mateixa”. “Hi ha d’haver algú a l’altra banda de la taula”, ha demanat Calvet, que ha afegit que ha de ser algú que “afronti amb serenor i amb voluntat” el diàleg amb Catalunya. 

Calvet ha volgut evidenciar la necessitat de la formació de govern explicant que amb un govern en funcions “és difícil arribar a acords”, i ha posat d’exemple el traspàs de competències de la B-23 per poder construir un carril d’autobús. “Per més i millor transport, per l’emergència climàtica i per la qualitat de l’aire: el govern serveix per això”, ha insistit Calvet.

D’altra banda, el conseller també s’ha referit al nou llibre publicat per Carles Puigdemont aquest dimarts, ‘Reunim-nos. Reflexions sobre el retorn a la unitat’, on fa precisament una crida a la unitat estratègica de l’independentisme, i ha assegurat que es tracta d’una “demanda ciutadana” que cal recuperar per poder “afrontar els esdeveniments que marcaran el procés que viu Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa