JxCAT celebra "el miracle"

Laura Borràs felicita ERC i el PSOE pel triomf a les eleccions i llegeix en positiu els resultats: "El país és el que ens importa i ha fet un molt bon resultat"

 

Junts per Catalunya (JxCAT) ha aconseguit resistir aquest 28-A malgrat que recula un escó a Madrid —es queda amb set— veient com ERC, que els ha negat la unitat estratègica per "guanyar-ho tot", s'ha erigit com la principal força a Catalunya. L'ambient a l'hotel Catalonia, on s'ha concentrat el partit per seguir els resultats des del tancament dels col·legis electorals, ha estat inicialment de prudència, ha continuat després amb una espera en calma i cares llargues i ha acabat, finalment, agafant un aire de decepció. La plana major del partit i el president Quim Torra han acompanyat la número dos de la llista, JxCAT, Laura Borràs, que ha comparegut amb el somriure que no l'abandona i del qual fa bandera, una virtut que li ha permès presentar uns resultats agredolços com quelcom del qual poder-se alegrar.

 

Les primeres paraules han estat per felicitar i reconèixer la victòria d'ERC a Catalunya i del PSOE a Espanya. De fet, abans de les onze de la nit, Borràs ja havia trucat Gabriel Rufián per felicitar-lo, i el president Quim Torra havia intentat parlar telefònicament amb Pedro Sánchez, però no ha estat possible i li ha deixat un missatge de felicitació. Les felicitacions no han acabat aquí perquè Borràs ha volgut també enviar un missatge de felicitats al Front Republicà d'Albano-Dante Fachin i ha ressaltat la campanya feta, encara que finalment no els ha servit per aconseguir la representació que s'esperaven.

 

Els 15 diputats al Congrés que ha aconseguit ERC són per JxCAT "un molt bon resultat" que, junts amb els set que conserven els junters, fan possible llegir els resultats d'una manera positiva: "El país és el que ens importa i ha fet un molt bon resultat". L'optimisme sempitern de Borràs no ha reculat malgrat els resultats relativament adversos i amb poc marge per donar salts d'alegria, però l'exconsellera de Cultura ha sabut trobar la part positiva, mentre al seu costat, el president del PDeCAT, David Bonvehí, escoltava amb un rostre de visible decepció i insatisfacció. El consol de Borràs, però, és que "ara hi haurà com mai més diputats independentistes".

 

Les denúncies de la repressió, la insistència en la necessitat de continuar el camí iniciat l'1-O, de fer efectiu el seu mandat i treballar per construir la república, que han estat constants en la campanya s'han esvaït en la primera aparició pública dels junters un cop donats per bons els resultats d'aquest 28-A. Amb tot, però, Borràs ha celebrat que els electors "hagin votat els presos" polítics tal i com s'havia demanat durant els dies de campanya i ha considerat "un miracle" que JxCAT estigui al Congrés després que des del primer dia les enquestes els havien pronosticat una davallada important, fins a quedar-se amb només dos escons.

 

 

Absències destacades: Puigdemont i Mas

 

El cicle electoral no es tanca i JxCAT posa la mirada ara en les properes cites: les eleccions europees i les municipals del 26 de maig. "Confiem que en els propers comicis els independentistes facin uns bons resultats, encapçalats pel president Puigdemont", ha assenyalat Borràs. Un president a l'exili que, si bé al llarg d'aquesta campanya ha tingut un gran protagonisme —de fet va tancar-la amb un missatge als catalans perquè no deixessin pel 26-M el que es pogués votar aquest 28-A— no ha fet la valoració dels resultats davant la premsa a Barcelona. El partit ha anunciat pocs minuts abans de les 23 hores que "finalment" Puigdemont faria una valoració al Press Club de Brussel·les però que no es podria seguir des de l'espai de premsa habilitat a l'hotel Catalonia, una notícia que els periodistes que han seguit la campanya han rebut amb estranyesa. Com estranyesa ha pogut causar també que a l'escenari, acompanyant a Laura Borràs, no s'hi trobés l'expresident Artur Mas. A la línia moderada del PDeCAT potser li resulta més difícil que a Borràs fer una lectura en positiu de la reculada i el triomf notable d'ERC.

 

Comentaris