El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat aprova el 10-N amb un notable
  • CA

Aprovats a l’examen de recuperació. I amb un notable. Laura Borràs ha aconseguit aquest 10 de novembre millorar els seus resultats de l’abril i dur ‘un vuit’ de Junts per Catalunya al Congrés. Borràs ha ratificat el seu pes a JxCat, ha superat l’amenaça de la CUP d’endur-se vots puigdemontistes i ha retallat distàncies amb Esquerra Republicana. La nit d’aquest 10-N ha estat una victòria per l’independentisme, i aquesta ha estat una de les primeres idees que ha remarcat Borràs quan ha pujat a l’escenari de l’Hotel Catalonia per valorar els resultats de la seva formació en aquests comicis. “Nosaltres llegim els resultats en global”, ha dit. Els postconvergents segueixen apropiant-se de la bandera de la unitat.

Junts per Catalunya tenia com a lema ‘Ni un vot enrere’ i hem acabat fent un escó cap endavant”, ha afirmat Borràs. De fet és la idea que sintetitza la nit electoral de JxCat. Les enquestes atorgaven a la formació de Borràs una repetició de resultats o una petita reculada per culpa de l’entrada de la CUP al Congrés. No obstant, qui ha empitjorat en resultats ha estat el seu gran competidor: Esquerra Republicana.

Rufián anirà al Congrés amb 13 diputats, i l’estrena de la CUP es fa amb 2 escons. El triomf de Junts per Catalunya dona aires a la postconvergència, que suma aquesta empenta a la viscuda el passat 26 de maig a les eleccions europees, en les què Puigdemont va superar Junqueras en suports independentistes.

 

Discurs contra la repressió

Borràs, com no podia ser d’altra manera, ha dedicat part del seu discurs als presos polítics catalans, i ha inclòs la resta de represaliats pel Procés, no només els condemnats i exiliats pel referèndum de l’1-O. Dels 48 diputats que Catalunya envia a Madrid, 23 són independentistes, dada que ha destacat davant dels 18 que només envia “el bloc del 155”. Ha lamentat l’auge de VOX en aquests darrers comicis, i ho ha volgut atribuir a “tots aquells que blanquegen l’extrema dreta manifestant-se amb ells“.

 

Espanya manté el bloqueig

Borràs ha titllat “d’irresponsable” Pedro Sánchez per haver abocat l’Estat a unes noves eleccions que no han millorat el panorama polític i que no posen sobre la taula cap nou desllorigador de la situació. De fet, ha atribuït en part a Sánchez l’auge de VOX en aquestes eleccions.

 

Sondeig de TV3

El sondeig a peu d’urna difós per TV3 a les vuit del vespre atorgava un resultat a Junts per Catalunya que ja es traduïa en un èxit. Hi havia una forquilla d’entre 6 i 7 diputats i, per tant, l’espai de Carles Puigdemont mantenia la seva presència al Congrés dels Diputats respecte als resultats obtinguts a l’abril. Es tractava d’una bona notícia ja que la presència de la CUP en aquests comicis espanyols feia pensar que els anticapitalistes esgarreparien més vots als postconvergents que no pas a Esquerra Republicana i que això acabaria reduint el nombre d’escons de JxCat a la cambra madrilenya.

Prudència”, ha demanat el portaveu de JxCat Eduard Pujol després de publicar-se el sondeig. La prudència s’ha convertit en tranquilitat quan han vist que aquest resultat prenia forma, i els somriures han arribat quan el vuitè diputat ja semblava assegurat. S’han superat tots els pronòstics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa