El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT ja albira un míting a Perpinyà
  • CA

“Ara tocaria baixar a Prada, encetar una campanya davant la tomba de Pompeu Fabra, i després fer un gran míting a Perpinyà”. Aquest és un dels projectes plantejats per un dels spin doctors de JxCAT al ferro de la formació. De fet, ja ho havien pensat feia setmanes quan s’ensumaven que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea donaria la raó a Oriol Junqueras sobre la seva immunitat com a europarlamentari, i de retruc, a Carles Puigdemont i Toni Comin. “La idea era fruit d’un entusiasme provocat per l’optimisme que generava la possibilitat del que avui ha passat a Brussel·les, que Puigdemont i Comín, tinguin una acreditació, encara que provisional com europarlamentaris”, detalla un membre del sanedrí junter en conversa amb el Món. “Ha estat red-bull per a la formació i per a l’independentisme”, subratllen.

La defensa de Puigdemont i de Comín, formada per Gonzalo Boye i Paul Bekaert, donaven per descomptada el reconeixement de la immunitat. “Serà ràpid, el que trigui el Metro per arribar al Parlament europeu”, ironitzava Boye. Sia com sia, aquesta immunitat estava plantejada com la clau de volta del panorama polític tant català com espanyol.  “Ho canvia tot”, asseguren des de la direcció de JxCAT. En aquest marc, també es vantan de definir-se

Com a prova del nou de la importància de la decisió és que el consell nacional del PDeCAT -que ha donat cobertura jurídica i econòmica a la coalició electoral- del passat dissabte es va tancar amb la necessitat d’esperar a la resolució per “clarificar la situació”. Un aclariment per analitzar com encarar la integració del partit hereu de Convergència dins la plataforma electoral que va obtenir el podi de les formacions independentistes el 21 de desembre de 2017 i que lidera Puigdemont.

L’entorn d’assessors del president a l’exili, però, deixa clar que la immunitat no és una patent de cors que permeti a Puigdemont campar lliurement per territori català sota administració espanyola. “Jo només li recomano que vagi a països democràtics”, apunta Boye amb befa marca de la casa, en conversa informal amb aquest diari. En aquest sentit, fins i tot, la guàrdia pretoriana del president exiliat admet “no podrien garantir la seva seguretat ni el compliment efectiu de la immunitat per part de les autoritats espanyoles”. A la memòria de la història recent espanyola hi roman l’intent d’assassinat d’Antonio León Cubillo, líder independentista canari. L’Audiència Nacional, l’any 2003, va obligar al ministeri de l’Interior a pagar-li una indemnització de 150.253 euros en considerar acreditat que “persones vinculades als serveis policials” els van intentar matar en el seu exili a Argel.

Ara bé, la Catalunya Nord sí que podria ser un destí temporal o ocasional. De fet, la delegació del Consell per la República a la Catalunya Nord es vanta de ser la “primera al món”. A més, destaca per l’activisme de la seva impulsora Júlia Taurinyà, que ja l’ha presentada a Perpinyà i Prada i preveu una agenda a la Cerdanya, Ceret i al Vallespir. La comunitat sobiranista a la zona està “engrescadíssima amb la idea que Puigdemont pugui fixar la residència en la zona o una futura Casa de la República a Perpinyà”. “Seria fantàstic celebrar una reunió de grup parlamentari a Perpinyà, sense haver de llevar-se a les sis del matí per agafar un avió”, comenten les mateixes fonts.

Un projecte que a JxCAT veuen com una realitat propera. Tan bon punt el TJUE ha aplicat la doctrina Junqueras a les demandes interposades per Puigdemont i Comin de manera ferma, tot està a punt. Fins i tot, en un virtual panorama electoral, amb l’avantatge de tenir un candidat que pugui anar lliurement per Europa. “Això implicaria, per exemple, un gran míting a Perpinyà”, comenten des de la direcció estratègica de JxCAT. Al capdavall, és el nom de la ciutat que van cridar els diputats de JxCAT quan a la reunió de grup al Parlament de dijous es va connectar amb Puigdemont i Comin.

Ara bé, els mateixos estrategues recorden que l’Estat espanyol també juga. I això implica que si es reconeix l’immunitat, l’assessoria jurídica a Brussel·les de la legació espanyola, trigaria pocs segons en demanar el suplicatori. Si es concedeix, entrarien en joc de nou les euroordres. Un panorama tampoc, de moment, gaire esperançador per a les expectatives judicials espanyoles que ja han tramitat sense èxit tres euroordres. En qualsevol cas, JxCAT ara veu més clar el camí cap , com deia Salvador Espriu,  “nord enllà, on diuen que la gent és neta  i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa