El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat aborda a Lledoners el pacte a la Diputació de Barcelona i la investidura de Sánchez
  • CA

JxCat ha abordat el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, així com la investidura de Pedro Sánchez, en una reunió d’aquest dijous a la tarda a la presó de Lledoners (Bages). Al cap de poques hores de l’acord polèmic amb els socialistes a l’ens supramunicipal, i quan falten 10 dies per l’inici del ple d’investidura, els diputats del Congrés que van assistir a la reunió amb Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull també van posar damunt la taula el sentit de la votació del líder del PSOE. De moment, la formació es debat entre l’abstenció i el ‘no’, amb discrepàncies internes entre la presó, la direcció, Waterloo, el Govern i el sector moderat del PDeCAT.

Sànchez, Turull i Rull demanaven a la direcció de JxCat l’abstenció al líder del PSOE, en una carta a finals de juny. Amb el pas de les setmanes, però, el president de la Crida i cap de llista a Barcelona el 28-A dubta entre preferir l’abstenció o el ‘no’. També hi ha discrepàncies fora de Lledoners. A la direcció de la formació independentista hi ha qui creu que després del pacte a la Diputació de Barcelona cal un “‘no’ rotund” a Sánchez per marcar perfil propi.

L’entorn de Puigdemont des de Waterloo, així com el president del Govern, Quim Torra, s’inclinen cap al ‘no’ a Sánchez, tal com ja va passar amb la votació dels pressupostos generals de l’Estat. Laura Borràs i Míriam Nogueras secunden el rebuig total a Sánchez. Consellers del Govern com Jordi Puigneró ja han mostrat la seva preferència per rebutjar el candidat socialista. Altres membres de l’executiu, però, veurien bé una abstenció que apropi l’escenari del diàleg.

Les veus que aposten per una abstenció creuen que és una bona estratègia per, després, exigir al president espanyol que torni a la taula de negociació per abordar el dret a l’autodeterminació. El sector moderat del PDeCAT -que lidera el seu president, David Bonvehí- és d’aquesta corda, com també ho és l’expresident Artur Mas. Sí que hi ha més quòrum en donar per fet que ERC s’abstindrà a la investidura, una decisió que trauria pressió a JxCat.

A l’espera de com avancen les converses entre Sánchez i el líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias, Borràs ha afirmat aquest matí en declaracions a RNE que ningú del PSOE s’ha posat en contacte amb JxCat per parlar de la investidura. La diputada confia en fer-ho perquè considera que seria “el normal”. Així mateix, Borràs ha assenyalat que un govern de coalició entre PSOE i Podem suposaria una “finestra d’oportunitat”.

La número dos de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, també es va desplaçar ahir a Lledoners però només es va reunir amb el cap de files del grup municipal, Quim Forn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa