El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La jutge de Manresa tomba l’habeas corpus demanat per Junqueras en només cinc hores
  • CA

Ni cinc hores ha trigat a resoldre la Jutgessa de Guàrdia de Manresa a tombar l’habeas corpus demanat per la parella i el pare d’Oriol Junqueras. A pocs minuts de les dues, i després d’escoltar el ministeri fiscal,  la jutgessa en funcions de Guàrdia, Bibiana Segura, ha denegat la petició en comprar la tesi de la Fiscalia en què no concorren les condicions per incoar un expedient de detenció il·legal. La magistrada al·lega que roman a la presó per sentència ferma del Tribunal Suprem. 

 

En una resolució de només dues planes, la instructora considera que no pot obrir un expedient d’habeas corpus per no ajustar-se a les exigències de la Llei 6/1984 que regula aquest Procediment extraordinari, concretament el seu article primer. Entèn la magistrada que la situació sorgida arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no s’ajusta als criteris interpretatius de la jurisprudència del Tribunal Constitucional de l’Habeas Corpus en tant que  l’Oriol Junqueras està empresonat en virtut d’una sentència dictada per la Sala Segona del Tribunal Suprem, en data 14 d’octubre de 2019, que el condemna a pena privativa de llibertat.

 

Aquesta decisió judicial d’acordar la privació de llibertat priva, segons el Tribunal Constitucional, d’aplicar aquest procediment perquè no es compleix una de les dues condicions principals: que la detenció no estigui ordenada judicialment. L’altra condició és que la detenció sigui efectiva. 

 

La decisió de la instrucció de Manresa -partit judicial de la presó de Lledoners- no ha sorprès a la familia ni tampoc a la seva defensa. Precisament, el seu advocat, Andreu Van den Eynde,  aquest mateix matí admetia que  l’habeas corpus no formava part de la seva estratègia judicial. El pare de Junqueras, Artur, assegurava un cop presentada la incoació de l’expedient que “tenia esperança” en una concepció “teològica” del terme. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa