El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La justícia belga suspèn l’euroordre contra Puigdemont i Comín
  • CA

La justícia belga ha suspès l’euroordre contra el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, i el conseller també a l’exili Toni Comín, en considerar que tots dos tenen immunitat com a eurodiputats. El jutge belga que havia de resoldre si acordava la seva entrega a Espanya considera que, després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras, Puigdemont i Comín gaudeixen de la immunitat que els atorga la seva acta d’eurodiputats. A més, els aixeca totes les mesures cauterals, de manera que tots dos podran viatjar el proper 13 de gener a Estrasburg sense demanar permís al jutge belga.

A mitjans de desembre, el jutge va ajornar al 3 de febrer el cas sobre l’euroordre contra Puigdemont, Comín i Puig, a l’espera de la resolució dels tribunals europeus sobre si els dos primers tenien immunitat. Després de la decisió del TJUE del 19 de desembre sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, Puigdemont i Comín van recollir la seva acreditació provisional com a eurodiputats. Ara, el jutge belga ha decidit suspendre la seva euroordre i només manté la vista per al 3 de febrer per a Puig.

D’aquesta manera, l’euroordre contra Puigdemont i Comín –la tercera dictada per Llarena- queda suspesa per part de la justícia belga, però no rebutjada. Segons han explicat a l’ACN fonts de la defensa, aquesta suspensió es mantindrà mentre siguin eurodiputats i gaudeixin d’immunitat, però es reactivaria en cas que el Tribunal Suprem demanés un suplicatori al Parlament europeu i aquest els retirés la immunitat. Si això passés, no caldria emetre una quarta euroordre.

A través d’un comunicat, l’oficina de Puigdemont assegura que l’euroordre “contradiu obertament la normativa europea que reconeix la immunitat” del president i el conseller. “Tots els intents de la justícia espanyola per aconseguir l’extradició dels membres del govern a l’exili han acabat o bé amb la retirada de l’euroordre, o bé amb la desestimació de l’extradició pel principal delicte, el de rebel·lió”, han afegit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa