El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras, sobre el judici: “Guanyarem perquè tenim raó”
  • CA

Des de la presó de Soto del Real, on es troba empresonat juntament amb la resta de presos polítics, Oriol Junqueras s’ha mostrat “esperançat” en aquesta darrera fase del seu judici. Entrevistat per Jordi Basté a ‘El Món a RAC1’, el president d’ERC ha afirmat, en referència a tots els presos i a ell mateix, que estan sent jutjats al Tribunal Suprem, que “guanyarem perquè tenim raó”. Sobre les acusacions per les quals es troben asseguts al banc dels acusats, Junqueras ha explicat que “pot ser que no els agradi el que hem fet però res del que hem fet no és al Codi Penal” i que és per això que “la raó ens ajudarà”.

El líder d’Esquerra Republicana ha reivindicat, una vegada més, la necessitat de dialogar amb el govern espanyol per trobar una sortida política al conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol, i ha reiterat la seva voluntat de negociació encara que “no sempre serveixi a la primera”. “Faré tots els esforços que corresponguin per escoltar tothom”, ha dit Junqueras, que ha recordat que sempre ha estat “amable amb tothom” per bé que sempre ha mirat de deixar molt clares “la bondat de les seves opinions”, com ara la defensa del dret a l’autodeterminació, els resultats de l’exercici del qual “respectarà sempre” sigui quin sigui el resultat.

Junqueras entra al Congrés dels Diputats seguit de Gabriel Rufián

L’objectiu d’aquest diàleg, ha dit Junqueras, del qual depèn “el futur” del país i de la seva gent, no només és una finalitat en sí mateixa, des del punt de vista polític, sinó que també ha de servir per influïr “l’opinió pública internacional”. “Tothom ens observa”, ha exclamat el líder d’ERC, i si és escollit eurodiputat tindrà una “oportunitat formidable” de fer sentir encara més la seva veu i la de la injustícia que pateixen els presos polítics a l’Estat. Això, ha valorat, és “una esperança brutal per al nostre país”. Preguntat sobre què passarà si obté un escó al Parlament Europeu, Junqueras ha explicat que haurà de recollir la seva acta a Madrid, “per sort o per desgràcia” i que, com a mínim, anirà a la sessió inaugural de la cambra comunitària. Després, com passa al Congrés dels Diputats, el Parlament Europeu haurà de decidir si el suspèn o no, cosa que ha dubtat que passi.

“A ningú se li acudirà que el que ha de fer és suspendre un diputat” i que, per tant, podrà anar un cop a la setmana al plenari, “una oportunitat que no podem perdre”. El president d’Esquerra ha recordat, a més, que és candidat a la presidència de la Comissió Europea. Junqueras ha aprofitat per dir que la força d’aquest gest seria encara més potent si pogués entrar al Parlament Europeu acompanyat “d’un alcalde republicà” -l’alcaldable d’ERC per Barcelona, Ernest Maragall, “un conseller d’Exteriors republicà” -Alfred Bosch- i també “amb el president de la Generalitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa