Junqueras prioritza el bloqueig a l'extrema dreta a Madrid

El líder d'ERC demana el màxim de suport als electors per tal d'aconseguir si és possible "la majoria absoluta" que permetrà avançar cap a la independència

 

El candidat d'ERC pel 28-A Oriol Junqueras ha defensat aquest divendres que els vots de la seva força política serveixin per fer un mur contra l'extrema dreta a l'Estat espanyol perquè "cap demòcrata al món" entendria que ho facilitessin, obrint la porta així a donar suport a Pedro Sánchez. Junqueras ha demanat el vot per ERC perquè considera que el seu projecte és el que millor representa els ideals del republicanisme i l'independentisme i ha fet una crida a aconseguir el màxim suport, tant és així, que ha mostrat el seu desig de fer-se amb tots els escons que hi ha en joc per Catalunya en aquestes eleccions. El líder d'ERC ha fet una defensa del diàleg i ha remarcat que qualsevol escenari que s'obri després del 28-A ha de ser el que decideixin els ciutadans de Catalunya a través de les urnes.

 

En una roda de premsa d'hora i mitja a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Junqueras ha dit que el futur s'ha d'encarar treballant "per aconseguir majories i els consensos més grans possibles i en tots els àmbits". I ha presentat el projecte d'ERC com el que millor s'ajusta a aquesta voluntat, una idea en la qual ha estat insistent, per defensar que és també "el progrés s'assolirà en el marc d'una república".

 

Amb tot, però, el fet que en aquests comicis l'Estat espanyol vegi com una amenaça real l'arribada de l'extrema dreta a les institucions fa també que Junqueras estableixi les seves prioritats posant Catalunya en un marc més ampli, el d'Europa: "Qualsevol demòcrata europeu té l'obligació d'intentar evitar que hi hagi un govern d'extrema dreta al seu país. Ni per acció ni per omissió facilitarem un govern d'extrema dreta a l'Estat espanyol". Aquesta voluntat de fer frontissa contra els ultres, però, haurà de ser compatible amb altres exigències, ha advertit: "No regalarem els nostres vots, però serem exigents en totes les accions que pugui prendre qualsevol govern que no sigui d'extrema dreta".

 

Junqueras ha comparegut donant mostres d'un molt bon humor, bromejant fins i tot en alguna ocasió amb els periodistes. Tampoc li ha trencat el bon humor que li preguntessin per Pedro Sánchez i la seva negativa rotunda a qualsevol projecte d'independència o referèndum: "No veig on està la sorpresa que Sánchez digui que no a la independència, a ningú li sorprèn que jo digui que volem exercir la democràcia en un referèndum i el nostre objectiu és la independència. Per això serveix la democràcia perquè cadascú digui el que pensi."

 

A partir d'aquí, Junqueras ha decidit fer una advertència en el sentit de mostrar-se convençut que si PSOE pacta amb Cs els vots del PSC serviran per fer ministres els dirigents de Cs. Aquesta resposta ha obert la via per on Junqueras ha adoptat un to netament de míting per demanar el vot de tothom perquè no hi ha res millor que ERC i més encara en una cruïlla històrica: "L'independentisme té possibilitat per primera vegada de guanyar unes eleccions generals a Catalunya, seria una llàstima que perdéssim aquesta oportunitat".

 

Junqueras ha volgut remarcar que ERC i ell mateix encarnen els valors de perseverança i coherència i que el fet d'estar a presó ho referma: "ERC defensarà els interessos dels ciutadans de Catalunya fins i tot si això significa presó o exili, no renunciarem als nostres objectius democràtics i als nostres drets. Que estem disposats a defensar-ho s'evidencia amb què estic fent una roda de premsa des d'una presó". Bona part de la seva intervenció s'ha centrat en parlar de l'estratègia per assolir la independència i els terminis per aconseguir celebrar un referèndum.

 

 

Missatge per a Puigdemont

 

Els darrers minuts de la roda de premsa han servit perquè Junqueras expressés un missatge a Puigdemont, no per iniciativa pròpia, sinó perquè així li ho han demanat els periodistes: "Enviar-li una abraçada molt cordial, fraternal, de company. Hem estat companys de Govern, refermar el compromís per treballar per fer possible la sortida de presó dels empresonats i el retorn dels exiliats, també expressar la voluntat de continuar treballant i entendre'ns, agrair-li el seu esforç des de l'exili, i donar continuïtat al nostre projecte".

 

Així ha anat la roda de premsa de Junqueras des de Soto del Real

 

Comentaris