El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras explica com “escurçar” el camí cap a la República
  • CA

 

La discussió sobre l’estratègia d’ERC després de l’1-O ha centrat el debat de al política catalana els darrers mesos i s’ha convertit en un dels principals eixos de debat. L’aparició d’Oriol Junqueras en la roda de premsa a l’ACN d’aquest divendres ha servit perquè pogués estendre’s en les motivacions d’aquesta estratègia per la qual ERC rep crítiques, unes crítiques que el líder republicà ha dit que agraeix perquè són una forma de millorar.

 

Junqueras ha donat alguns de les claus i idees força que fonamenten l’estratègia d’ERC després de l’1-O. La primera idea és que a ERC estan convençuts que “la millor manera de fer créixer el projecte republicà és fent que la gent percebi que a nosaltres ens preocupa i treballem cada dia pel progrés social”. Per això reclama que cal treballar en tots els àmbits, no exclusivament en el de la representació política, sinó també el laboral, el sindical, empresarial o cultural.

 

Preguntat sobre si existeix un punt de trobada entre la situació actual i el referèndum d’independència, Junqueras ha respost que “el punt de trobada seran les majories democràtiques que decideixin els ciutadans de Catalunya amb el seus vots”. En aquest sentit, Junqueras ha dit que ERC treballarà perquè “el punt de trobada sigui el de la república i la independència”.

 

Aconseguir una majoria es converteix en un aspecte crucial per Junqueras que adverteix que si s’aconsegueix generar-la s’obtindrà també la “simpatia internacional” i això farà que estem “més a prop del punt de trobada que nosaltres defensem”. “Si ERC guanya les eleccions de forma clara el punt de trobada serà més ràpid i evident el que nosaltres defensem: que és la república i la independència”, ha aventurat.

 

Preguntat sobre el calendari per fer un referèndum el líder d’ERC ha dit: “Ens agradaria que el límit temporal d’un referèndum hagués estat fa moltes dècades, malauradament hem estat molt de temps solets en la defensa d’aquest objectiu i valors, el límit temporal del referèndum serà el que decideixin els ciutadans de Catalunya”.

 

Per Junqueras no hi ha dubte que ERC son “els que més” defensen la república “des de fa més temps”, i per tant ha defensat la lògica que “si ERC guanya, estaríem molt més a prop” de l’objectiu: “Tots els que vulguin escurçar aquest límit temporal tenen una opció fantàstica, que és votar ERC”.

 

Junqueras ha insistit en la necessitat de ser més per assolir aquest objectiu: “Hi ha algú diu que ‘no hem de ser més’, aleshores què és el millor ser menys? La millor manera és sumar, fins i tot ho entén el meu fill que ara aprèn a sumar”.

 

El líder d’ERC ha estat preguntat també sobre l’espinós tema de la unilateralitat, sobre el qual ha donat una resposta una mica embolicada: “ERC està per tot allò que sigui útil, bo i democràtic, i nosaltres hem de decidir coses i si això implica ser unilateral jo sóc el més unilateral, i això pot ser que tingui implicacions sobre altres”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa