El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras: “Exercir el dret a vot costa 5 milions d’euros?”
  • CA

 

Després que el PDeCAT iniciés la seva campanya per demanar el “Sí” al referèndum convocat per l’U d’Octubre, aquest dimecres era el torn de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè organitzés més de cent actes per tot Catalunya per explicar les garanties de la consulta. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i lexconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, han protagonitzat l’acte que se celebrava a Barcelona, al Teatre de Sarrià, amb la presència del president de l’ANC, Jordi Sànchez.

En referència a la reclamació del Tribunal de Comptes perquè els organitzadors del 9-N paguin 5 milions d’euros per haver malversat diner públic, Junqueras s’ha preguntat si aquest és el preu de la democràcia: “Exercir el dret a vot costa 5 milions d’euros?”. “Si fos així… Tenint en compte que vam votar 2,3 milions de persones… quant ha de pagar cadascú? Dos euros per cap? Estic segur que hi haurà ciutadans que pagaran aquest preu amb molt de gust”, ha afegit. Irene Rigau, que està imputada per aquesta causa, ha recordat que és víctima d’un Estat antidemocràtic i ha lamentat que aquest tribunal vulgui fer-los pagar aquests diners després que el TSJC digués que no va haver malversació de cabdals públics.

Irene Rigau | Jordi Borràs

 

Junqueras ha insistit que la societat “no permetrà” que els polítics resultin malmesos per organitzar aquesta consulta, i ha reptat a l’Estat a concretar què significa posar en perill el patrimoni dels polítics. “Als que només tenim casa nostra, què ens estan dient? Que ens desnonaran? Que desnonaran les nostres famílies per una raó política? I de debò ens diuen que amb això deixarem de fer-ho? Ens deixarem intimidar davant d’aquesta amenaça?”

L’acte consistia a explicar les garanties democràtiques i jurídiques que envolten l’1-O gràcies a la llei del referèndum. Rigau ha assegurat que ningú podrà qüestionar la validesa d’aquesta consulta. És més, com ja ha fet en altres ocasions, l’exconsellera ha advertit que “l’Estat espanyol segur que accepta el resultat si acaba guanyant el ‘No'”, i ha assegurat que això és el que indica que el resultat serà plenament vinculant.

Oriol Junqueras i Irene Rigau al Teatre de Sarrià | Jordi Borràs

 

Tots dos han fixat bona part de l’argumentari per justificar el caràcter vinculant de la consulta en què ella mateixa es basa en “el dret internacional” que “defensa l’autodeterminació dels pobles“. Rigau ha explicat que “fa 30 anys que votem” i que “és per això que es farà amb tota normalitat“. De fet, ha insistit que les meses estaran plenes i que hi haurà cens. També ha recordat que existeix la possibilitat que algú argumenti que té objecció de consciència, i que ningú estarà obligat a contribuir a la celebració del referèndum. “Com sempre”, “com sempre”, “com sempre”, ha repetit moltes vegades el vicepresident de la Generalitat. 

 

Junqueras ha volgut reiterar la idea que “qui se situa fora de la legalitat” és el govern espanyol, perquè incompleix els tractats internacionals als que s’ha compromès a respectar. En aquesta línia, ha tornat a parlar de les clavegueres de l’Estat i “la conspiració” entre l’exministre de l’Interior, Jorge Ferández Díaz, i l’exdirector de la Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. 

 

Jordi Sànchez ha dit que l’ANC està compromesa amb el ‘Sí’ i que no dubta que “el Govern facilitarà el dret a vot” l’U d’Octubre. “No us fallarem perquè vosaltres tampoc ens esteu fallant”, ha etzibat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa