Junqueras: "Cal pensar en l'endemà de l'1-O"

El vicepresident i conseller d'Economia avisa que "una part dels aparells de l'Estat utilitzarà la guerra bruta de forma sistemàtica contra els ciutadans d'aquest país"

 

 

Des del moment en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar la data i la pregunta del referèndum per al proper 1 d'octubre, que el debat polític gira entorn a com es donaran les garanties del caràcter vinculant i, sobretot, què passarà l'endemà. El proper dimarts 4 de juliol al vespre, el Govern ha convocat un acte solemne de caràcter públic per donar a conèixer a la ciutadania els detalls del referèndum. Preguntat en una entrevista a La Vanguardia sobre si l'executiu de Puigdemont té pensada una estratètgia per al 2 d'octubre, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, reconeix que "passi el que passi el dia 1, cal pensar en l'endemà. Tothom ha de tenir interès a actuar de la manera més responsable possible, conscient de les reputacions creuades de totes les institucions i que les decisions que es prenguin en contra d'algú es prenen en contra d'un mateix". 

El vicepresident recorda que "és ben sabut que el govern espanyol posa tot tipus de dificultats, però també ho és el nostre compromís de fer el referèndum, de manera que cobrirem les possibles mancances que es derivin de les accions de guerra bruta i per abús de dret que el govern espanyol fa i farà en el futur", i remarca, quan el diari afirma que un referèndum amb voluntaris "s'assembla molt al 9N", que "la llei no obliga al fet que siguin funcionaris, per tant, complirem amb normalitat allò que passa habitualment. Mai s'ha obligat cap funcionari a actuar contra la seva voluntat. Tampoc ara". De fet, és fals que els agents electorals siguin funcionaris, només cal repassar el sistema de borsa de contractació que fa la Generalitat en cada cita electoral. És oberta a tots els ciutadnas i reben una compensació econòmica. Alhora, Junqueras també insisteix que "no tenim cap intenció d'obligar ningú a fer res que vagi contra la seva voluntat", en resposta a la pregunta de si obligaran els ciutadans a formar part d'una mesa electoral. 

 

 

 

 

Per que fa a la resposta que pugui donar l'Estat per evitar que es posin les urnes, o el mateix dia del referèndum, el vicepresident de la Generalitat assenyala que "una part dels aparells de l'Estat utilitzarà la guerra bruta de forma sistemàtica contra els ciutadans d'aquest país", i afegeix que "ja hem vist i hem sentit el govern espanyol conspirar en contra de la veritat per aixecar proves falses. Ho hem sentit d'un ministre i d'un suposat responsable de la lluita antifrau. Hem sentit testimonis en comissions d'investigació explicant que unitats policials tenien una veritable obsessió contra ERC, que l'Estat ordena als fiscals que presentin querelles contra decisions que són legals, fan tot tipus d'amenaces...", conclou Junqueras. 

 

Comentaris