El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Juncker diu que la CE no es pot posicionar sobre la independència de Catalunya
  • CA

 

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, ha afirmat en resposta a una carta de l’eurodiputada liberal Beatriz Becerra que els tractats europeus deixarien d’aplicar-se en una Catalunya independent. “Respecte a certs escenaris, com el de la separació d’una part d’un estat membre o la creació d’un nou estat, aquest no seria neutre pel que fa als tractats de la UE”, ha respost Juncker. Tanmateix, el president de la CE, que remarca que “el rol de la CE no és posicionar-se en qüestions d’organització interna relacionada amb acords constitucionals dels estats membres”, no tanca la porta a una posterior adhesió. “La CE recorda que el procés d’adhesió dels estats a la UE ha d’estar completament en línia amb les normes i els procediments previstos als tractats”, afirma el president de la CE.

La resposta de Juncker, de fet, no diu res nou i reitera la posició que sempre ha mantingut la CE. Juncker reprodueix exactament allò que ja va afirmar el març del 2004 l’antic president de la CE, Romano Prodi. En resposta a una pregunta parlamentària, Prodi va afirmar en nom de la CE que “una nova regió independent, pel fet de la seva independència, es convertirà en un tercer estat en relació a la UE, i els tractats ja no seran aplicables al seu territori”. Des de llavors, la CE ha seguit la línia establerta per Prodi. 

 

No obstant això, la resposta de Prodi a la qual es remet Juncker diu que “qualsevol estat europeu” que respecti els principis establerts pel Tractat de la UE “podrà sol·licitar l’ingrés com a membre de la UE”. L’adhesió, però, estaria subjecta a una negociació i posterior ratificació per part de tots els estats membres. 

 

El representant permanent de la Generalitat de Catalunya a la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha destacat que la resposta de Juncker convida a la negociació política amb la UE i que “evita parlar de la sortida automàtica de Catalunya de la UE, malgrat les exigències del govern espanyol”. A diferència d’aquest últim, diu Altafaj, “Catalunya respecta la independència de la CE, que té la missió de vetllar per l’interès general i no d’obeir les ordres dels estats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa