El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La jugada de Boye en temps de descompte
  • CA

Final amb embolic. Això és el que ha provocat, una jugada en temps de descompte dels lletrats del president Quim Torra, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, entre els magistrats del Tribunal Suprem que aquest dijous analitzaven el recurs de cassació contra la seva inhabilitació per desobediència. Ha estat un cop han acabat les al·legacions del ministeri fiscal, en boca de Pilar Fernández Valcarce, i de l’advcoada de l’acusació popular de Vox, Marta Castro.

Boye ha demanat torn de paraula al final de la vista invocant l’article 897 de la Llei d’Enjudiciament Criminal. Una opció que ha tallat en sec el magistrat que presidia el tribunal, Andrés Martínez Arrieta, argüint que en les vistes de cassació “no hi ha ni torn de rèplica ni de dúplica”. Boye ha insistit tímidament explicant el contingut de l’article. 

Però Arrieta no l’escoltava, només volia aixecar la sessió. Mentrestant, els altres jutges, no ho tenien tan clar com ell. Fins al punt que Antonio del Moral, també magistrat del tribunal del procés, de reconegut prestigi tècnic i president de la influent Comissió d’Ètica Judicial, feia un tímid intent de mostrar-li la Llei d’Enjudiciament Criminal per ensenyar-li l’article mentre li comentava que Boye tenia raó. Arrieta no li ha fet cas fins que ja aixecat la sessió i Del Moral li ha fet llegir la pàgina que recull l’article 897. La seqüència ha sigut recollida per les càmeres del mateix Tribunal Suprem que retransmetien la vista, que resulten molt gràfiques, com es veu en el fragment de vídeo que teniu aquí.

L’article 897 de la Llei d’Enjudiciament Criminal prescriu clarament que “el ministeri fiscal i els lletrats podran rectificar breument, per l’ordre mateix en què hagin fet ús de la paraula“.  En aquest sentit, la sentència del Tribunal Constitucional 367/2018, de 23 d’abril de 2018, va deixar clar que si les parts reclamaven l’ús d’aquest aclariment s’havia “d’estimar”, perquè en cas contrari constitueix un “afegit conculcador a la vulneració del dret de defensa derivat de no haver estat escoltats pel tribunal que els va condemnar“.

Boye, confiat que li atorgarien la paraula, només ha elevat una “respectuosa protesta” per tal que quedi en acta i serveixi d’impugnació en un eventual recurs d’empara al Tribunal Constitucional. També li servirà per afegir a la llista de vulneracions de drets fonamentals davant el Tribunal Europeu de Drets Humans. El fonament és clar: s’hauria conculcat al dret a defensa. Una jugada en temps de descompte però que pot ser de gran ajuda en l’estratègia jurídica del president Torra.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa