Judici sota un sol de justícia

Centenars de persones segueixen els al·legats finals dels presos polítics al passeig Lluís Companys

Un escenari gens desconegut per l’independentisme, el passeig Lluís Companys de Barcelona, on es van viure algunes de les hores més intenses del referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independència, ha recobrat de nou aquest dimecres a la tarda la intensitat i l’emoció d’aquells dies, tot i que amb una atmosfera dominada més per la tristesa més que pel fervor de l’esperança que es mantenia l’octubre del 2017. Centenars de persones s’hi han congregat per seguir sota un sol de justícia i amb una atenció extraordinària els al·legats finals dels acusats davant del Tribunal Suprem de Madrid des d’una pantalla gegant instal·lada per Òmnium Cultural als peus de l’Arc de Triomf.

Centenars de persones seguint els al·legats finals (J.B.)

Centenars de persones seguint els al·legats finals (J.B.)

“És una pena, però l’esperança és la última cosa que es perd”, diu una dona que al costat d’una amiga han suportat des de les quatre el sol que cau damunt del públic, abillat la majoria amb gorres, mocadors i llaços grocs, viseres, ventalls i elements utilitzats en aquelles múltiples manifestacions que es van fer per defensar la celebració del referèndum primer i la llibertat dels presos més endavant.

L’al·legat de Junqueras ha estat ràpid i amb prou feines ha donat temps de reacció a un públic que ha fet sentir els primers aplaudiments en el moment que Raül Romeva ha sentenciat que al banc dels acusats no només hi estan asseguts els presos, sinó també els dos milions llargs de ciutadans de Catalunya que van anar a votar l’1-O.

Turull i Rull els que més emocionen

Si amb Romeva ha començat la comunió entre públic i presos, amb Jordi Turull el contingut emotiu de les declaracions han arrencat els aplaudiments més continuats, sobretot quan el conseller empresonat ha advertit que la identificació de al crítica amb un atac per part de l’Estat és un símptoma d’inseguretat o bé d’autoritarisme. També han ressonat amb força les mostres de suport quan ha afirmat que no s’ha aconseguit “escapçar” l’independentisme i que ell és i serà independentista.

Una dona emocionada segueix els al·legats (J.B.)

Una dona emocionada segueix els al·legats (J.B.)

També amb Josep Rull han tornat els aplaudiments per una intervenció que, com la de Turull, ha servit per fer una defensa sense complexos de l’independentisme i per apuntar els abusos de la Fiscalia.

Després de Carme Forcadell i Dolors Bassa finalment ha comparegut Jordi Cuixart, que ha fet una crida als catalans a continuar manifestant-se, una crida que ha estat rebuda també amb crits de suport i aplaudiments. En aquest moment Òmnium ha aixecat una pancarta gegant amb el lema “Manifestar-nos, expressar, mobilitzar-nos, votar, no tornarem a fer”.

 
El públic amb cartells d'"Ho tornarem a fer" (J.B.)

El públic amb cartells d'"Ho tornarem a fer" (J.B.)

L’atenció ha començat a disminuir quan ha començat el seu al·legat Santi Vila que, mentre assegurava que havia rebut “pals” a Catalunya per la seva posició alguns entre el públic han començat a increpar-lo al crit de “fora”, mentre alguns dels assistents començaven a desfilar mentre encara faltaven els al·legats de Meritxell Borràs i Carles Mundó.

Entre el públic s'hi han vist polítics, alguns de la CUP com Carles Riera o Eulàlia Reguant, també per part d'ERC Ernest Maragall. Així mateix, fins al passeig han vingut la dona i la filla del president de la Generalitat, Quim Torra.

 

Comentaris