El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els joves empresonats a Madrid, en risc de convertir-se en un altre cas Altsasu
  • CA

L’Audiència Nacional espanyola ha aixecat el secret de sumari de la causa contra els set joves – l’Alexis, l’Eduard, el Ferran, el Germinal, el Xavier, el Jordi i el Txevi – que es troben en presó preventiva a Soto del Real, investigats per delictes de pertinència a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. En el marc de l’operació ‘Judas’, el 23 de setembre passat dues persones més van ser detingudes i posades en llibertat hores després. Tot i que les famílies desitgen que se’ls tracti com a persones injustament detingudes, sense posar ni treure cap etiqueta, aquesta operació s’ha convertit en un atac directe a les protestes pacífiques dels CDR. 

Els detalls d’aquest sumari preocupen especialment els familiars i la defensa. Denuncien que “és segur que contindrà mentides que poden tenir conseqüències molt greus per ells”, i alerten que durant les detencions es van produir irregularitats i coaccions que poden haver donat peu a manipulacions. David Ros, oncle de Jordi Ros, un dels dos nois que es troba en un mòdul d’aïllament, relata a El Món que el seu nebot “va estar tres nits sense dormir, va haver de demanar les ulleres a l’Audiència Nacional, i cinc dies sense advocat. I va ser interrogat durant la nit”.

El jurista i portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pellicer, afegeix en conversa amb aquest diari que a dos dels detinguts, que són parella, “els van fer signar l’inventari del registre després de vuit hores, i l’oficial ni tan sols els el va deixar llegir ni en va deixar còpia, per tant, el sumari pot reflectir un munt de mentides, que estaran signades pels detinguts, coaccionats, pressionats i, com hem sabut, amb agents armats que van arribar a posar la pistola al cap dels detinguts mentre els desmantellaven casa seva”. Pellicer també remarca que dos dels detinguts van tenir, contra la seva voluntat, dues advocades d’ofici, 36 hores després de ser detinguts, i un d’ells, en Ferran, no va tenir advocat fins al 23è dia de la detenció. No se’ls va informar correctament dels seus drets i tampoc no se’ls van comunicar els càrrecs que se’ls imputaven. “Les detencions són nul·les de ple dret i invaliden qualsevol acció”, remarca el portaveu d’Alerta Solidària, que avança que recorreran a la justícia internacional.

CDR encandenats a l'estacio? per protestar contra la presó preventiva

CDR encandenats a l’estacio? per protestar pels set joves empresonats a Madrid 

A Soto del Real, cadascun dels detinguts està en un mòdul diferent, i dos d’ells, el Jordi i el Xavi, es troben en règim especial d’aïllament. La parella del Xavi, l’Anna, no l’ha pogut veure ni parlar-li. Només els seus familiars han tingut 40 minuts a través del vidre. Vint hores a la cel·la, i només fa uns dies que han pogut fer dues trucades a la setmana. “Tenen la intenció de desgastar-nos, enfrontar-nos i confondre’ns”, alerta l’Anna, que fa una crida a que totes les famílies dels presos polítics es mantinguin unides: “No hi ha presos polítics de primera i de segona”.

A més, com remarca Pellicer, per la classificació de presos que tenen, de presos perillosos, “totes les seves converses estan intervingudes, les cartes s’escanegen, es revisen i es guarden. A més de vulnerar el seu dret a la privacitat, es vulnera el seu dret de defensa, perquè no poden tenir converses privades amb els seus advocats, que a més, no han pogut tenir accés a la informació dels fets que se’ls acusava i ho han conegut a través de filtracions a la premsa”, denuncia.

A la vulneració de drets fonamentals en el procés que denuncien familiars i advocats, s’hi suma el fet que els registres i les detencions van causar un gran impacte en els detinguts. “Vaig poder visitar el Jordi a través del vidre, està destrossat, però amb bona actitud. Sabíem que havien encanonat a tots els familiars, avis, nens, germans, i que a algun li havien posat la pistola al cap. Li vaig preguntar al Jordi, i em va respondre que sí, que li havien posat la pistola al cap. I que els van tapar el cap amb caputxes i antifaços, bombardejant-los que farien mal a la família. De fet, els van ensenyar alguna foto de família, molt recent, mentre els apuntaven, i els van dir ‘de tu depèn que aquesta persona estigui ara al teu costat’”, relata David Ros a El Món.

Un home surt de casa seva amb una senyera mentre agents policials escorcollen i detenen un membre del CDR a Sabadell

Un home surt de casa seva amb una senyera mentre agents policials escorcollen i detenen un membre del CDR a Sabadell

En David Budria també va ser detingut el 23 de setembre, però posat en llibertat posteriorment, tot i que té càrrecs per terrorisme. “A les 6 del matí ets terrorista i a la tarda estàs en llibertat, això demostra la inconsistència de tot plegat. En el meu cas, vaig tenir la sort que la secretària judicial es va imposar a la Guàrdia Civil i va permetre que contactés amb el meu advocat de seguida”, relata el David, que demana a la societat que els set empresonats “no caiguin en l’oblit, perquè són ostatges, presos polítics en majúscules que estan entre reixes per uns ideals polítics”. I té clar que el procés pot anar per llarg: “Són ostatges, se’ls voldran quedar el màxim de temps possible. Ens volen quiets, rendits, amb la por que si fem res acabarem a la presó”. Hi ha elements que fan pensar als familiars i advocats que es pot estar davant d’un altre cas Altsasu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa